Tanjug
Dejvid Kostelančik

Direktor Kancelarije Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvid Kostelančik istakao je danas da na evropskom putu Srbije stoji to što Beograd ne priznaje Kosovo, da SAD znaju da to nije lak proces, ali da Beograd ima podršku Amerike.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine strateški je prioritet SAD, jer je to način da se odredi put ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti, prenosi Tanjug.

Govoreći o nedavno održanim izborima na Kosovu rekao je da SAD podržavaju i očekuju da će biti formirana vlada koja će biti za dijalog, vlada koja će govoriti jednim glasom i imati objektivne ciljeve.

– SAD će i dalje podržavati nezavisnost i suverenitet Kosova, ali jasno smo rekli da put u budućnost nije zamisliv bez pomirenja sa Srbijom – rekao je Kostelančik na panelu “Održiva rešenja za Zapadni Balkan” u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

Kada je reč o Beogradu, Kostenalčik smatra da je glavni grad Srbije “agresivan” u nameri da delegitmizuje Kosovo na međunarodnoj sceni, čime se narušava, kako kaže, atmosfera za kompromis.

– To što su sada iz SAD dva čoveka fokusirana na region znači da imaju snažnu podršku i punu pažnju vlade da se ulože napori da se to pitanje reši jednom zauvek – ističe on.

– Nemojte propustiti priliku – poručio je on Prištini i Beogradu i ponovio stav Vašingtona da je obostrano priznanje suština sporazuma između dve strane, koji treba da im omogući da ostave sukobe u prošlosti i da iskoriste potencijle.

On je rekao da to što je Tramp imenovao Ričarda Grenela, a državni sekretar Pompeo Metjua Palmera ukazuje na to kolika je pažnja SAD usmerena na Zapadni Balkan i da region ima partnera u SAD.

6 COMMENTS

  1. Šiptari su Amerikancima dali Kosmet da bi imali svije vojne baze i da ih štite od Srba !
    Amerikanci moraju da napuste Srpsku pokrajinu šiptari da se odsele u svojoj matičnoj albaniji jer im je tamo mesto.
    Primer kada bi Srbija Rusiji rekla mi vam dajemo Kosmet da svoje vojne baze stacionirane vrati te nam Kosmet tako su šiptari uradili zato ih Amerikanci štite.

  2. Beograd ima podršku aMerike.Kakvu?Da Srbija prizna Kosovo i nestane sa lica zemlje.To je u konašnoj podršci.
    SMRT E ZOVE AMERIKA
    Pred neki mi se dan učinilo kako su Ameri odustali od \”obrane civila\” koji su se digli protiv Gadafija naoružani tenkovima. Nadala sam se da su američki političari koji su većinu svojih građana pretvorili u siročiće bez krova nad glavom, zdrastvenog osiguranja, mirovina i posla, odlučili prisiliti multinacionalke da malo olabave i dozvole da američko roblje dođe do daha.

    Koja greška. Na američkim cestama prosvjeduju gladni Amerikanci, bez tenkova, na libijskim cestama su \”borci za slobodu\” naoružani do zuba. Tko ih je naoružao? Kakvo glupo pitanje. Zašto? Amerima, onom malom Mađaru koji misli da je Napoleon jer nosi cipele broj trideset i šest i ostalim američkim dečkim na terenu, treba nafta.

    Rusija se suzdržala? Kina se suzdržala? Njemačka ne želi ratovati? Neki Arapi ne smiju Amerima reći ne. Krenuo je rat koji će u Libiji \”civilima\” donijeti mir. Koliko je libijskih civila već nakon prvih letova američkih i evropskih borbenih aviona izgubilo život ne znamo a nije ni bitno. Svi su poginuli da bi Libiji demokracija zakucala na vrata.

    Vidjeli smo to stotinu puta. Ameri bi bili smiješni da nisu toliko opaki. Definitivno najveći zlikovci u povijesti čovječanstva. Dnevno se zadužuju dvije milijarde dolara, Kina ih je kupila, Rusi nisu goloruki a Arapi imaju i love i iskustva sa svojim dugogodišnjim \”saveznicima\”…Ipak je sve nekako uzalud.

    Jezivo. Možda će svijetu donijeti sreću revolucija koja tinja u samoj Americi? Obični Amerikanci žive poput ljudi iz trećeg svijeta i sve im je jasnije da je besmisleno ginuti u Libiji i libijama da bi njihovi gospodari spremili milijarde dolara u vlastite džepove. Čak su prozreli i lutka koji im je svojom crnom kožom garantirao promjenu.

    Sve je teže živjeti u ovakvom svijetu. Mi evropski bijednici postali smo NATO sinovi i kćeri. Kad plane Amerika krenut ćemo braniti američku demokraciju od Amera. U međuvremenu God Bless Libija.

    Save

  3. Miloseviceva ideologija jos vlada u Srbiju. Dok taj mentalitet menja Srbija ce biti okruzena “neprijateljima” okolo. Vidi se mrznja prema susjefima. Znaci dobro je za srbiju ako ona postane velika srbija od vojvodine do slovenije. Brate koliko nisko je pala

  4. Vodi ih sebi kuci Antirusobolesni. Podaj im svoje dvoriste. Nemas ti pojma jer si zaslijepit mrznjom prema srpskom narodu. Kad se probudis bice ti kasno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here