Tanjug/AP
Donald Tramp

Pobeda bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na izborima u novembru može doneti najveću nadu u uspostavljanje mira u Ukrajini, izjavio je u intervjuu Sputnjiku ministar za spoljne poslove i spoljnoekonomske veze Mađarske Peter Sijarto.

– Ako pobedi Tramp, to može doneti najveću nadu u mir (u Ukrajini) – istakao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, u suprotnom, „nema čoveka na vidiku koji bi mogao da usmeri celu političku arenu ka miroljubivijem stavu“.

Sijarto je takođe naglasio da su tokom Trampovog mandata, američko-mađarski odnosi bili na visokom nivou i situacija u oblasti globalne bezbednosti je bila mnogo bolja, nego tokom trenutne administracije Džozefa Bajdena.

Većina sveta za mir u Ukrajini

Mađarski ministar je još ocenio da je cilj formiranja grupe „Prijatelji sveta“ zemalja Globalnog juga za rešavanje ukrajinskog sukoba da pokaže da se većina sveta zalaže za okončanje sukoba.

– Nadamo se da će grupa “Prijatelji sveta” biti velika, jaka, da će se čuti glas sveta. Onda će se, nadamo se, posle željenog ishoda predsedničkih izbora u SAD cela atmosfera promeniti. Tada će umesto proratnog pristupa prevladati pristup orijentisan na mir – smatra Sijarto.

Prema njegovim rečima, nastavlja se mirovna inicijativa za Ukrajinu mađarskog premijera Viktora Orbana, pa će zato predstavnici Mađarske „na svim platformama, na svim forumima, bilo da je to Evropski savet, Savet ministara spoljnih poslova, samit premijera, Ujedinjene nacije, OEBS, NATO“, iznositi svoj stav o potrebi mirnog rešavanja sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here