Foto Pošta / Igor Đukanović
Vredni eksponati na izložbi u PTT muzeju

Izložba “Na talasima radija: Radio Beograd – 100 godina radiodifuzije u Srbiji” autorke Ljiljane Đorđević, svečano je otvorena u PTT muzeju i trajaće do 9. oktobra.

Učesnici na otvaranju izložbe danas bili su direktor Radio Beograda Milan Nedić, autorka izložbe Ljiljana Đorđević, inženjer i kolekcionar Miodrag Gligorić i rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić.

Razgovori sa važnim povodom: Stogodišnjica Radio Beograda

Marko Jelić istakao je da su činovnici i inženjeri Pošte bili važan deo samih početaka Radio Beograda.

– Ministarstvo pošta i telegrafa bilo je resorno ministarstvo zaduženo za oblast radiofonije, a dvojica inženjera Pošte, Dobrivoje Petrović i Mihailo Simić, bili su i prvi spikeri, 1924, prilikom emitovanja prvog radijskog programa u Srbiji. Upravo je Simić prvi put izgovorio rečenicu: Ovde Radio Beograd. Kasnije su uređivali program, do otvaranja i početka rada Radio Beograda, 1929. godine – rekao je Jelić.

Svečano obraćanje Milana Nedića, direktora Radio Beograda

Direktor Radio Beograda Milan Nedić, u obraćanju zvanicama, istakao je:

– Radio Beograd, osnovan 1924. godine, obeležava stogodišnjicu, što je važan jubilej i za Poštu Srbije. Tada je bilo samo 26 radio-prijemnika, a vlasnici su morali da potpisuju ugovore koji su im zabranjivali da se dele informacije iz programa.

Zahvalio je na saradnji Pošti Srbije, koja je ranije ove godine u čast jubileja izdala i prigodnu
poštansku marku. Objasnio je da je izložba u PTT muzeju deo izložbene trilogije, koja uključuje interaktivnu izložbu u Klubu Radio Beograda i postavku u Muzeju nauke i tehnike.

– Radio Beograd danas proizvodi 192 sata programa dnevno i nedavno je promovisao novi kanal. On ostaje hram kulture i kvalitetne muzike, a uveren sam da će se prilagoditi novim tehnološkim inovacijama i nastaviti da bude značajan u budućnosti – zaključio je Milan Nedić.

Kolekcionar Miodrag Gligorić sa sagovornicom

Izložba predstavlja originalna dokumenta i fotografije iz fonda PTT muzeja, dok je radio-aparate iz svoje privatne kolekcije ustupio kolekcionar Miodrag Gligorić.

Gligorić je rekao da je obeležavanje jednog veka radiofonije u Srbiji otpočelo prošlog oktobra i da su već realizovane izložbe širom Srbije. Objasnio je da je u PTT muzeju sada dostupan deo eksponata iz kolekcije – radio-aparati iz perioda 20-tih do 40-tih godina prošlog veka i dokumentacija vezana za radio, dok je drugi deo izložen u RTS klubu, zajedno sa rezervnim delovima, instrumentima i bibliografijom.

– Svi radio-aparati poreklom su iz naših krajeva, nijedan nije kupljen u inostranstvu, svi su se slušali ovde, u našoj zemlji – rekao je Gligorić.

Autorka izložbe Ljiljana Đorđević

Autorka izložbe Ljiljana Đorđević istakla je zadovoljstvo da učestvuje u obeležavanju jubileja
radiodifuzije u Srbiji koji zajednički obeležavaju Radio Beograd, Pošta Srbije, PTT muzej i Muzej nauke i tehnike.

– Sve navedene ustanove deo su svakodnevnog života, traju jako dugo i baštine zajedničku istoriju. Upravo ovakvim izložbama mi čuvamo i oživljavamo baštinu i zajednički negujemo kulturu sećanja – istakla je Đorđević.

Đorđević je rekla da će do 9. oktobra utorkom, sredom i četvrtkom u 13 časova biti organizovano autorsko vođenje i pozvala posetioce da posete izložbu i istraže bogatu istoriju radiodifuzije u Srbiji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here