EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Mimoza Ahmetaj kaže da je vlada Aljbina Kurtija narušila odnose sa međunarodnom zajednicom i produbila krizu zbog dijaloga koji četiri godine stoji u mestu.

Ona je rekla da je Kurti slobodan da deluje u korist integracije srpske zajednice na severu, ali ne i da žrtvuje Kosovo i njegov integritet.

– Potrebno je da pripadnici srpske zajednice budu deo institucija koje smo izgradili, a to se zove proširenje i integritet. I dalje smo u lošijoj situaciji nego što smo bili ranije. Mi iz DPK smo bili konstruktivni i kontinuirano smo pokazivali volju ako se od nas traži, Kurti može sve da postigne, ali ne da žrtvuje Kosovo i integritet cele teritorije zbog hirova na severu – rekla je Ahmetaj.

Prema njenim rečima, Kurtijeva vlada nije postigla napredak ni u jednoj oblasti u ovom mandatu, ističući da se sever ne može integrisati ako nema rada Srba u institucijama.

Dodaje da za vreme Kurtijeve vlade nije došlo do napretka u dijalogu i da su Kosovu uvedene sankcije.

– Dijaloga uopšte nema, samo idemo iz krize u krizu. Svaki sastanak organizovan u Briselu je bio da se izbegne kriza. Nema dijaloga, on je mrtav ili je u kliničkoj smrti – rekla je ona.

Navodi takođe da je funkcija izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka već okončana, i da je Kosovo sada pred dilemom ko će naslediti Lajčakovu misiju.

Prema njenim rečima, ostaje da se vidi pozicija nove šefice spoljne politike u EU Kaje Kalas od koje se očekuje nova energija u dijalogu.

– Lajčakova poslednja poseta Prištini nije donela ništa. Malo je nade da će biti ikakvih rezultata u Briselu. Povlačenje pisma Srbije nije nešto novo. Pismo je povučeno zbog pritiska koji su SAD izvršile na Srbiju. Mi smo pod sankcijama i mnogo smo koraka dalje u odnosu na ono gde smo nameravali da stignemo – rekla je Ahmetaj.

Ona je dodala da će bez napredovanja u spoljnoj politici Kosovo biti isključeno iz velikih događaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here