EPA-EFE/Pavel Golovkin

Zemlje BRIKS-a su velikom većinom odlučile da naprave pauzu po pitanju pristupanja novih članica, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa predsednicom Saveta Republike (gornjeg doma) Narodne skupštine Belorusije Natalijom Kočanovom.

– Velikom većinom glasova “desetorke” odlučeno je da se napravi pauza sa novim članicama kako bi se “svarile” pridošlice, koje su udvostručile sastav – rekao je Lavrov.

On je dodao da se paralelno pripremaju kategorije partnerskih zemalja, što je korak do punopravnog članstva.

– Obavezno ćemo promovisati naše beloruske prijatelje, kao i niz drugih istomišljenika – naglasio je Lavrov, koji je boravio u zvaničnoj poseti Minsku 24. i 25. juna.

Sastanak ministara spoljnih poslova BRIKS-a održan je u Nižnjem Novgorodu od 10. do 11. juna. To je bio prvi sastanak šefova diplomatija zemalja BRIKS-a nakon proširenja asocijacije.

U avgustu 2023. godine u grupu BRIKS pozvano je šest novih članica, uključujući Argentinu, ali je ona krajem decembra odustala od pridruživanja. Pet novih članica – Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija – počelo je sa radom u BRIKS-u 1. januara.

6 COMMENTS

  1. Primite i Srbiju. Bolje nego Eu dugorocno.
    Od EU nema vajde, lazu nas 21 godina a druge primaju u najkraćem roku.
    Za nas je najbolja opcija BRIKS. Ne u Eu.

    • Kako da je primi ako je pauza za prijem novih clanova.Sto je MrKamenjarac napisao sada smo od…bali sa obe stolice.Kako da nas prime u Briks kada mi isporucujemo oruzje protivnicima Briksa,a Rusiji navodno ne uvodimo sankcije.Ni jedna ni druga organizacija ne zeli da imaju clanove LAZOVE.

  2. Obustava prijema novih članica u BRIKS može samo da bude deo nekog novog dogovora “na Jalti”. Ako je tako, a Ursula juče proglasila početak pregovora sa Ukrajnom i Moldavijom, onda su ili prevareni ponovo Rusi ili se EU zafrkava sa Ukrajnom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here