depositphotos.com
Dekorativni kamen oplemenjuje dom

Često ljudi kada se odluče na poduhvat renoviranja stana ili kuće mnogo više razmišljaju o majstorima nego o materijalu.

Svedoci smo vremena kada je sve manje zanatlija, a majstora u građevinarstvu smo u debelom manjku već više od decenije. Majstore danas morate da zakažete nekoliko meseci unapred, a i kada ih zakažete ne možete biti sigurni da će doći, a i kada dođu cene njihovih usluga su postale toliko paprene da su već davno prevazišle realne vrednosti koštanja.

Kada govorimo o prirodnom kamenu i postavljanju kamena na zid može biti prilično jednostavan proces, tako da nemojte da vas plaše razni priučeni majstori da je to komplikovan proces i nemoguć za amatere.

Ako ste već odlučili da angažujete majstora za postavljanje kamena onda potražite profesionalne majstore za kamen nemojte da vas keramičari ubeđuju kako je to isto i kako će vam oni to uraditi identično kao i keramiku. Ali ukoliko imate odgovarajuće materijale i alate budite malo kreativni i slobodni, a mi ćemo vam pomoći savetima kako da sami jednostavno i lako postavite kamen za zid.

Priprema površina zida za postavljanje kamena

Ukoliko planirate postavljanje kamena na zid koji je već okrečen ili izmalterisan neophodno je da površina zida na koji se postavlja prirodni kamen bude ravna. Pre svega očistite zid od prašine i prljavštine, masnoće ili drugih nečistoća. Poželjno je da izrezbarite zid skalpelom slobodnom rukom po celoj površini kako bi zid bolje prihvatio podlogu. Pre početka zid obavezno premažite podlogom za zid. Ukoliko je zid sklon vlagi neophodno je da uz podlogu premažete zid i nekom od sredstava za hidroizolaciju.

Priprema kamena za lepljenje

Ukoliko ste se odlučili za prirodni kamen u vašem domu izabrali ste savršen izbor. Odličan prirodni materijal koji će dati vašem domu savršen i autentičan izgleda luksuza i glamuroznosti. Pošto je kamen prirodan materijal obično je različitih dimenzija i oblika, ako je sečeni onda su sve širine iste a dužine različite ako je lomljeni kamen on je potpuno nepravilnog oblika idebljina. Za obradu i pripremu kamena od alata biće vam neophodna brusilica kako bi po potrebi kamen mogli seći i prilagođavati potrebama zida.

Lepak za kamen! Odabir i priprema lepka

Kupce kamena često zbunjuje čime je najbolje lepiti kamen. Za potrebe lepljenja prirodnog kamena može se koristiti sve vrste lepkova za keramiku i pločice ali jačih razmera. Kupujte lepak proverenih proizvođača jer su njihovi lepkovi fleksibilni i bolje vezuju kamen za zid. Pripremite lepak po uputstvu proizvođača. Za veće komade kamena ili kamenih ploča neophodno je koristiti najjači lepak (Ceresit 16) otporan na vlagu i snažnije pripajanje. Lepak nanositi slojevito gletericom i na zid i na komade kamena.

Dekorativni kamen uz kamin

Postavljanje kamena na zid

Pažljivo birajte komade dekorativnog kamena i postavite ih na zid. Stavite tanak sloj lepka na stražnji deo kamena i lagano ga prislonite na zid, pričekajte par sekundi da se lepak sa kamena veže sa lepkom na zidu ali bez jakog pritiska kako ne bi došlo do pucanja kamena. Vodite računa o nivelaciji kamena jer se neretko dešava da zid ili pod nije ravan tako da povremeno postavite libelu i vidite da li je dekorativni kamen u ravni postavljen. Kupite u bilo kojoj farbari kajlice za keramiku i koristite ih u slučaju da kamen nije ravnomerno razmaknut između ploča. Kamen možete postavljati sa fugom ili bez fuge u zavisnosti kako vam se više dopada i u zavisnosti od vaše sposobnosti da fugujete kamen.

Zaštita i impregnacija kamena

Nakon što ste postavili kamen na zid proverite, dok se još lepak nije konačno osušio, da li vam je postavljeni kamen u ravni i da li je ujednačeno postavljen. Postavljanjem libele na zid videćete da li je sve u redu. Ako nije, potkajlujte tamo gde je potrebno i sačekajte da se lepak osuši i stegne kamen. Bilo da postavljate kamen na zid ili pod predlažemo da nakon postavljanja koristite neko od sredstava za impregnaciju. Danas je mnogo sredstava za impregnaciju u ponudi tako da za bilo koji da se odlučite svakako će kamen biti svež večniji i daleko lakši za održavanje i čišćenje.

Poslednjih godina Isomat je preuzeo vodeću ulogu u proizvodnji lakova za zaštitu i impregnaciju kamena. Prilikom korišćenja ovih proizvoda neophodno je da se striktno držite uputstva koje je proizvođač istakao na pakovanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here