0

50-01
18 + 18

U ČETVRTAK, 10. JULA, NA NIJAGARI TRADICIONALNA SVEČANOST POSVEĆENA SRPSKOM VELIKANU

Srbi slave Teslin rođendan


Tesla je u Nijagari realizovao jedan od svojih snova, a grad mu se pre dve godine odužio proglašenjem 10. jula za dan Nikole Tesle

U organizaciji Srpske škole “Nikola Tesla” iz Nijagare, u četvrtak, 10. jula, obeležiće se Dan Nikole Tesle. Ispred spomenika velikom naučniku, koji je postavljen pre osam godina preko puta Nijagarinih vodopada , jednom od najvećih umova čovečanstva poštu će odati gradonačelnik Nijagare Džim Diodati, konzul Republike Srbije u Torontu Spasoje Milićević, Janice Thompson iz Nijagara Parks Commision, predsednica Crkveno-školske opštine “Sveti Đorđe i Sveti Arhangel Mihailo” Denise Matedžk i Les Drdžsdale,
skulptor prema čijim idejama i nacrtima je napravljen spomenik. Učenici srpske škole pročitaće pesmu Zmaja Jove Jovanovića koju je napisao u čast Tesline jedine posete Beogradu 1892. godine.
Već pet godina Srpska škola koja nosi ime našeg naučnog genija organizuje Teslin dan (nezavisno od grada Nijagare) na njegov rođendan sa željom da se njegovo ime i delo kojim je promenio svet sačuva od zaborava. Tesla je u Nijagari realizovao jedan od svojih snova, a grad mu se pre dve godine odužio proglašenjem 10. jula za dan Nikole Tesle.
G. GLIGOREVIĆ

Genije na goloj ledini

Spomenik Nikoli Tesli postavljen je 2006. godine na atraktivnom je položaju, “gleda” na vodopade i ovdašnji Srbi i njihovi gosti iz otadžbine redovno ga obilaze. Nije, međutim, uređen prostor oko spomenika, što posebno pada u oči jer je Nijagara grad cveća, a livada na kojoj je spomenik postavljen ostala je i nakon osam godina pusta ledina. Ne postoji ni osvetljenje, pa noću spomenik nije vidljiv. Mnogi smatraju da bi se morala postaviti veća tabla sa detaljnijim obeležjima i objašnjenjima o tome ko je bio Tesla jer prosečni Kanađanin, kao ni Amerikanac uglavnom o tome pojma nemaju.
Zemljište na kome je spomenik u nadležnosti je “Niagara Parks Commision”
, preduzeća koje se brine o zelenim površinama u ovoj kanadskoj turističkoj Meki, a postavljanje i izradu spomenika inicirala je i naručila crkveno-školska opština Sveti Đorđe sa Nijagare. Konkretnih dogovora o daljem uređenju i održavanju tog komada zemljišta između kanadske strane i Srba i njihovih organizacija s Nijagare (koji takođe nemaju jedinstven stav) još uvek nema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here