0

51-01
33 + 6 + 12 + 12

ČETVRTI FESTIVAL DOMAĆE HRANE U KIČINERU OKUPIO LjUDE SA SVIH KONTINENATA

Srpski gurmanluk usred Ontarija


Ukus srpske kuhinje i ovog leta probali su tako reći pripadnici svih nacija i boja, koje žive pod svodom kičinerskog neba, a poreklom su sa Balkana, Afrike, Dalekog ili Bliskog istoka, Južne Amerike…

Ono što je karakteristično za Festival srpske hrane, održan četvrti put u porti crkve Sveta trojica u Kičineru, svakako da je raznolikost mušterija po nacionalnim pripadnostima. Jeste na ovom festivalu bilo najviše Srba, što je sasvim i razumljivo, ali ukus srpske kuhinje i ovog leta probali su takoreći pripadnici svih nacija i boja, koje žive pod svodom kičinerskog neba, a poreklom su sa Balkana, Afrike, Dalekog ili Bliskog istoka, Južne Amerike… I svi su, i Srbi naravno, uživali u specijalitetima koje su pripremili Srbi – svi odreda volonteri, vernici crkveno-školske opštine Sveta trojica.
Drugog dana Festivala, u crkvi Sveta trojica održana je sveta arhijerejska liturgija, koju je služio vladika Georgije, episkop Eparhije kanadske SPC, uz sasluženje protojereja stavrofora Dušana Gnjatića, starešine hrama Sveta trojica. Nakon službe, vladika i vernici pridružili su se festivalskim gostima na crkvenom imanju.
U nedelju su nastupili i mladi folkloraši Folklornog ansambla “Stevan Sinđelić” pri
CŠO Sveta trojica u Kičineru. Svojom igrom oduševili su brojne goste, pogotovo one iz drugih etničkih zajednica, koji prvi put vide na sceni raskošne nošnje i specifično srpsko kolo.
Za dva dana proteklog vikenda Festival srpske hrane posetilo je više od tri hiljade duša, a poseta bi svakako bila veća, da u nedelju u večernjim satima pravi pljusak nije pokvario ovu feštu. Nagla vremenska promena nije zbunila organizatore, pa su za goste otvorili salu koja može da primi oko 400 posetilaca. Veselje je nastavljeno u sali do kasno u moć.
Tokom cela dva dana, pored dobre hrane, gosti su uživali i u dobroj muzici. U subotu su ih zabavljali orkestar Radenka Đorđevića i pevačica Sneža, a u nedelju orkestar Miška Đurovića i pevačica Danijela Tamindžija. Specijalni gost bio je Dragan Jovović, pevač koji živi u Čikagu.
Kolo nije prestajalo tokom celog dana, a kada ih je kiša uterala u prostoriju, igrači su svoje kolce nastavili u sali.

Vojo MAČAR

Maskota Nole

Posebna atrakcija festivala, svakako da je njegova maskota Nole, obučen, po idejnom rešenju Ognjena Grujića, u tradicionalnu srpsku narodnu nošnju, sve sa šajkačom, naravno. Nole, koje je ime dobio po najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću, plenio je pažnju posetilaca Festivala, a najviše dece.

Neobavezni Beri Vrbanović

Gost Festivala srpske hrane u Kičineru bio je i Beri Vrbanović, član kičinerske vlade. On je pozdravio goste na jeziku, koji balkanski narodi dobro razumeju, a sad što to neko zove srpskim, neko hrvatskim, neko bošnjačkim, ili crnogorskim, recimo, to je sasvim druga priča.
Za naše balkanske političke navike i prilike Beri Vrbanović je došao prilično neuobičajeno obučen, dakle bez odela i kravate. U košulji dugih rukava, sa kratkim pantalonama, cipelama bez čarapa, oni koji ga ne poznaju ne bi pretpostavili da je reč o političaru visokog ranga u ovom kanadskom gradu. Međutim, Beri Vrbanović to jeste i jedan je od najozbiljnijih kandidata za gradonačelnika Kičinera, na predstojećim izborima.

Satima u redu za ćevape

Jesu kičinerski volonteri ispekli celo jedno stado jagnjadi i krdo prasadi, ali, pored pečenja, najpopularniji su ipak bili ćevapi, za koje se u redu strpljivo čekalo po sat i više. A pored ova dva srpska specijaliteta na jelovniku je bila i karađorđeva šnicla, sarma, gulaš, pasulj prebranac, podvarak sa suvim mesom, domaća pita sirnica, burek, palačinci, krempita, tulumba, baklava… Pa se sve to ,onda, zalije hladnim pivom…
Cene su bile prave vašarske, dakle s pogledom da se za što kratko vreme uzme što više para. Ali ko se u ovakvim prilikama pita koliko šta košta, važno je da se uživa, jer sutra je novi radni dan i povratak u stvarnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here