M. Gnjatović
11. Obrovačko-Bukovački Sabor

Na crkvenom imanju u Rosmoru kod Liverpula, u nedelju 1/9/2024. održan je “11. Obrovačko-Bukovački Sabor” povodom manastirske slave “Velike Gospojine” u manastiru Krupa, u Dalmaciji, kod Obrovca. Ovom tradicionalnom okupljanju Srba iz Krajine, započetom pre 11 godina, u organizaciji zavičajnog udruženja Obrovačko-Bukovačkog Sabora iz Sidneja, odazvao se veliki broj vernog naroda i gostiju, ne samo iz Krajine, već i iz svih krajeva bivše nam države, koje je život odveo širom sveta, pa i ovde, na 5-i kontinent.

Sabor je započeo lomljenjem slavskog kolača. Časni oci su osvetili slavsko žito, slavsku trpezu, presekli slavski kolač i čestitali slavu domaćinima. Potom je Sabor otvorio sekretar Mišo Gnjatović, koji se osvrnuo na ulogu i značaj našeg najstarijeg i najzapadnijeg manastira, s one strane Drine, manastira Krupe, kroz njegovu istoriju. Sagrađen je pre nešto više od 7 vekova, ili tačnije 1317. godine, za vreme blagorodne dinastije Nemanjića i svetog kralja Milutina. Drevna Krupa—taj biser pravoslavlja—bio je i ostao simbol srpskog trajanja i opstanka Srba na tim nemirnim severnodalmatinskim prostorima i svedok istorije u Dalmaciji, evo već više od 7 vekova.

Slavski kolač presekli su časni oci Aleksandar i Momčilo Vukša

U nastavku svog izlaganja sekretar se osvrnuo i na rad našeg zavičajnog udruženja koje je osnovano u čast i slavu manastira Krupe, a sa ciljem da obnovimo našu zavičajnu tradiciju, naše običaje i duhovnost i da to pokušamo preneti na naše potomke ovde u rasejanju, kako oni ne bi zaboravili svoje korene i svoje poreklo i time izgubili svoj nacionalni identitet. Pored zavičajnog, udruženje ima i humanitarni karakter, jer učestvuje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama i donacijama, kako ovde, tako i u otadžbini. Ove godine smo poslali donaciju za našu najstariju bogoslovsku školu “Sv. Tri Jerarha” pri manastiru Krka u Dalmaciji. Tako da su ukupne naše donacije do sada $ 77.000.

Dolazak na bukovački Sabor za nas je nešto posebno, jer to je mesto gde se gosti dočekuju bratskom dobrodošlicom, starim bukovačkim običajima—zdravicom, toplim srcima i širom otvorenim vratima, a sve to uz bogatu trpezu sa domaćim specijalitetima iz rodnog kraja. Pored tople dobrodošlice i zdravice, učesnike je na bini dočekalo i znamenje iz starog kraja, kojeg su bukovčani poneli u srcu i duši.

Verni narod u sali

Za dugogodišnju uspešnu saradnju, nesebičnu pomoć i izuzetan doprinos u radu našeg Udruženja, zahvalnice su dobili: Srpsko bućarsko društvo Liverpul i Miroslav Babić – Crni. Domaćini slave su bili Dragana i Srećko Karna iz Echo Cafe Liverpul, a sledeće godine su Dragan i Branka Ležaja.

Odbor sa domaćinima Slave Srećkom i Draganom Karna

Saborovanje je nastavljeno bogatim kulturno-zabavnim programom uz nastup folklornih grupa: FA “Krug”, KUD “Izvor”, FG “Ravna Gora”, te pevačke grupe Krajišnici Sidneja. Na opšte zadovoljstvo svih prisutnih, zabavljali su nas naši estradni muzičari Radmila Mišić i Slavče Dinić.

O. Aleksandar sa Odborom

Iz Organizacionog odbora poručuju da su na radost i zadovoljstvo svih nas neizmerno zahvalni svima koji su nesebično uložili svoj trud i napor da ovo naše saborovanje protekne uspešno, kao i svim našim prijateljima i gostima koji su nam svojim dolaskom učinili veliku čast i zadovoljstvo za pamćenje. Svima njima Organizacioni odbor se još jednom zahvaljuje uz veliki pozdrav “Vidimo se dogodine”! A da je Sabor protekao svečano i veselo, potvrđuju i priložene fotografije…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here