commons.wikimedia/A. Savin
Atina

Stručnjaci su sproveli studiju kako bi identifikovali gradove sa najstresnijim životom u 2024. godini. Studija je merila nekoliko parametara, uključujući kvalitet života, bezbednost i indeks zagađenja kao glavne kriterijume, takođe uzimajući u obzir prisustvo navika povezanih sa stresom, kao što su stopa pušenja, gojaznost i konzumiranje alkohola.

Konačan rezultat je napravljen po svim navedenim kriterijumima. Kairo, Egipat, našao se na trećem mestu posle Atine i Manile na Filipinima.

Indija se ističe na listi sa tri grada, Los Anđeles, SAD, drži deveto mesto sa najvećom stopom gojaznosti na listi.

1. Atina

Prvo mesto liste najstresnijih gradova na svetu zauzela je Atina, glavni grad Grčke, sa najvišim nivoom stresa, koji uključuje nizak indeks bezbednosti i visoku stopu navika povezanih sa stresom kao što su pušenje, prejedanje i konzumacija alkohola. U poređenju sa drugim gradovima na listi, Atina ima najveću stopu pušenja, sa 31,3 odsto ljudi koji konzumiraju cigarete.

2. Manila

Manila, Filipini, zauzela je drugo mesto na listi, sa ocenom stresa od 95,15. Manila ima najnižu ocenu kvaliteta života i jedan od najviših indeksa zagađenja na listi, sa 89,44.

3. Kairo

Kairo, Egipat, drži treće mesto sa najvećim indeksom zagađenja od 90,81. Prisustvo navika povezanih sa stresom je manje nego u drugim gradovima, a i Kairo ima najmanju potrošnju alkohola od samo 0,14 litara godišnje po osobi, 75 puta manje nego u Atini.

4. Sao Paulo

Sao Paulo, Brazil, je četvrti, sa ocenom stresa od 91,26. Ovaj grad ima drugi najniži indeks bezbednosti od svih gradova na rang listi, zaostaje samo za Rio de Žaneirom, još jednim brazilskim gradom. U poređenju sa drugim gradovima, Sao Paulo ima manje pušača, a samo 13,2 odsto ima ovu naviku.

5. Budimpešta

Budimpešta, Mađarska, zauzela je peto mesto na listi sa ocenom stresa 90,02. Stope pušenja i gojaznosti u Budimpešti su uporedive sa Atinom, ali naš “komšijski” grad ima najveću stopu konzumiranja alkohola, sa preko 11 litara po osobi godišnje.

6. Rio de Žaneiro

Sledi Rio de Žaneiro, Brazil, na šestom mestu i rezultatom stresa od 89,85. Grad ima najniži indeks bezbednosti od 22,64 od svih gradova na rang listi, skoro tri puta manje od nivoa bezbednosti u Budimpešti. Kao i Sao Paolo, grad nema mnogo pušača, a nivoi zagađenja su prosečni.

7. Mumbaj

Mumbaj, Indija, zauzima sedmo mesto, sa ocenom stresa od 87,68. Ima nizak kvalitet života i visoko zagađenje. Stope bezbednosti su veće nego u drugim gradovima na listi, na drugom mestu posle Budimpešte.

8. Delhi

Delhi, Indija, drži osmo mesto, zbog niske stope bezbednosti i visokog zagađenja. Broj pušača u Delhiju je manji nego u drugim indijskim gradovima na rang listi, sa 24,3 odsto. Delhi takođe deli niske stope gojaznosti sa drugim indijskim gradovima, sa samo 5,3 odsto stanovništva.

9. Los Anđeles

Los Anđeles, SAD, zauzima deveto mesto sa ocenom stresa od 84,99. Dok Los Anđeles ima najveći indeks kvaliteta života od 144,53, grad pati od nedostatka bezbednosti i zagađenja. Los Anđeles takođe ima najveću stopu gojaznosti na rang listi, a preko 46 odsto gradske populacije trenutno ima dijagnozu.

10. Bangalor

Bangalor, Indija, zaključuje ovu listu na desetom mestu i ocenom stresa od 84,49. Bangalor pati od niske bezbednosti i problema sa zagađenjem. Pored toga, grad takođe ima najveću stopu pušenja na listi, sa 28,6 odsto stanovništva pušača,.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here