Sreda 13.09.2017.
18:55
B. Đokić - Vesti

Vlast ucenjuje Karića?

A. Čukić
Kraj romanse: Aleksandar Vučić i Bogoljub Karić zajedno slavili

- Karić je uzeo ogroman novac iz Mobtela, u pitanju su stotine miliona evra. Njemu je dozvoljeno da se vrati u zemlju, ali to sve mora da plati. Aktivirane su mu neke stare istrage, on se sa nekoliko izjava proteklih dana dodatno kompromitovao i sada mora da plati svoj mir. Koliko će to trajati i koliko će trpeti niko ne zna, ali ne bi nas čudilo da opet završi u nekoj Moskvi ili Minsku. Svi u Srbiji znaju koliko je uzeo para iz Mobtela i zašto bi on sam u tome uživao, logika je tih ljudi - kaže izvor "Vesti" iz vrha srpskog MUP-a.

Bogoljub nedostupan

Do Bogoljuba Karića, njegove porodice i partijskih kolega juče je bilo nemoguće doći, pa se može pretpostaviti da su bili zatečeni napadima i optužbama medija bliskih šefu države. Karićev brat Dragomir, koji je i republički poslanik i redovno se javlja na pozive, juče je "bio na važnom sastanku". U Pokretu Snaga Srbije, čiji je Bogoljub lider, kažu da portparola stranke nemaju. Pritom smo upućeni na mejl komunikaciju, a iako smo poslali pitanja, odgovore do zaključenja našeg izdanja nismo dobili.

Oni dodaju da su istrage protiv Karića ponovo aktuelne.

- Ono što vam možemo reći jeste da vlast u tajnosti i dalje drži otvorene krivične postupke protiv njega, kako bi mu dali do znanja da ih uvek mogu aktivirati. Ovih dana je tužilaštvo tražilo od MUP-a Srbije dodatne provere u vezi Karića, neke istrage iz doba Mobtela su ponovo aktuelne, stvari koje su propuštene prilikom prve istrage, što mu je i dato do znanja. Svestan je da bi uz pomoć medija i ovih informacija bio uništen za nekoliko dana. I prošli put kada je pobegao iz Srbije, prvo je počeo da pokazuje političke ambicije i istupa u javnosti - nezvanično kaže izvor "Vesti" iz srpskog pravosuđa.

Dok sve to traje, provladini mediji su puni vesti o prljavim Karićevim poslovima. Tako jedan od njih piše da Karić smatra da je oštećen na ime imovine i dobiti i hoće da uzme vredne državne firme i zemlju, potražujući od države 1,3 milijarde evra, a zbog toga hoće da skine s vlasti predsednika Srbije koji mu to ne dozvoljava.

Pozivajući se na neimenovani izvor, ovaj list navodi da Karić planira da preuzme banke, preduzeća i zemljišta i smatra da država treba da "namakne" 1,3 milijarde evra, što na ime potraživanja imovine koja mu je oduzeta, što na ime dobiti koju je on iskonstruisao u svojim poslovnim planovima. U tu sumu, kako se navodi u tekstu, Karić je uračunao velelepne vile, kuće i stanove, desetak preduzeća i luksuzni vozni park, čija se vrednost procenjuje na oko 70 miliona evra. Uz to, dodaje, Karić bi da preuzme PKB po "bagatelnoj ceni od 30 miliona evra, iako država smatra da to preduzeće vredi 145 miliona".

Na Karićevom spisku želja, prema pisanju drugog tabloida, jeste preuzimanje Komercijalne banke za bagatelnu cenu, a sve to je začinjeno tvrdnjama da Karić želi da bude premijer Srbije i da sruši predsednika Vučića.

Medijski signali

U nedavnom intervjuu "Blicu", novinarka je upitala Karića da li je ljut na Vučića jer mu "nije dozvolio da privatizuje Poljoprivredni kombinat Beograd.
- Što bih bio ljut? Srcem i dušom sam ga podržavao u kampanji, napravio je nešto što niko nije otkad postoji Srbija. Pomirio nas je sa Istokom i Zapadom, nemamo stresove šta će nam ko reći. Najbolji posao je uradio otkad postoji Srbija. Prvi put budžet je u plusu, a njegovi prethodnici koristili su funkcije i kabinete da krčme Srbiju, gledali su na nju kao svoju banku - vajkao se Karić.

2018 © - Vesti online