Neka vam se dobro boljim vrati

D. N. Petrović
Prošla zima bila posebno teška: Porodica Barać

Iako je policija odmah posle zločina napravila foto-robot ubice i ponudila nagradu od dva miliona dinara svakom ko pomogne da se zločinac pronađe, rezultata još nema...

U selu Vilovi kod Nove Varoši, gde je Kristina sahranjena, njen otac Stanislav, majka Stojana, sestre Marina (18) i Ivana (12) i druga mnogobrojna rodbina još ne veruju da njihove mezimice više nema, i nadaju se da će doći iz Beograda, gde je radila na benzinskoj pumpi da bi zaradila za upis na fakultet, i da će ih sve redom, kako je to obično činila, izgrliti i izljubiti...

Prolaze dani, a praznina i bol porodice Kaplanović su sve veći, pogotovu što policija i dalje ne saopštava ima li pomaka u istrazi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Niti nas zovu, niti nam bilo šta javljaju. Trgnem se na svaki telefonski poziv u nadi da je iz policije i da nam javljaju da je zlotvor uhapšen. Samo bih voleo da ga pogledam u lice i oči i da ga pitam gde će mu duša? Ubi mi dete na pravdi boga, za 10.000 dinara. Bojim se da će krvnik umaći i da ga nikada neće stići ruka pravde - priča jecajući Kristinin otac Stanislav.
Slomljeni su svi zbog tragedije u kući Kaplanovića, zato im u pomoć neretko pritiče rodbina.
- Činimo sve što možemo da pomognemo Stanislavu, Stojani, Marini i Ivani i bar malo im ublažimo bol. Teško je jer su njihove rane još sveže. Pokušavamo da ih koliko-toliko vratimo životu koji, šta god da se desilo, mora ići dalje - priča Stanislavljev brat od strica Rade Kaplanović.

Dirljivi stihovi sestara

Na Kristininom spomeniku biće uklesani stihovi koje su joj posvetile njene sestre Marina i Ivana. Pročitani su povodom 40-dnevnog pomena na groblju u Vilovu.
"U ovom okrutnom svetu tvoj dragi lik nikada ne može nestati. Lepota tvoja u srcima našim zauvek će ostati. Neka te čuvaju anđeli, kraljice mila, uvek si radost i sreća bila."

Znajući u kakvoj su situaciji, jer su neposredno pred tragediju ostali i bez krave hraniteljke, pokrenuo je među prijateljima, rodbinom i komšijama akciju za pomoć ovoj siromašnoj porodici.

- Niko od njih petoro nije radio. Živeli su teško od malo posne zemlje i dve krave. Pratile su ih razne bolesti i pehovi, ali su ipak hrabro išli napred, boreći se da ćerke izvedu na put. Kristinina smrt je prekinula sve njihove radosti i poremetila sve planove, a i sve nas u selu i okolini... - priča

Rade i naglašava:

- Dan pred strašnu vest iz Beograda, iz čista mira, uginula im je jedna od krava koja ih je prehranjivala. Na predlog lokalnog sveštenika odmah smo se organizovali da im pomognemo. Vrlo brzo kupili smo im drugu kravu, a nakon teksta u "Vestima", deo novca stigao nam je i iz dijaspore. Od Srećka Teofilovića iz Salcburga dobili smo 60 evra, od Milenka Šipke iz Švajcarske 100 franaka, od Rajke Tarlać iz Sidneja 200 dolara i od humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića 50 evra. Mnogo nam je pomogao i NIS... Hvala svima, nadamo se da će im se dobrota dobrim vratiti!

Uz njih smo dok ne stanu na noge

- Preteklo nam je nešto novca prikupljanog za kravu, a u međuvremenu je stiglo još nekoliko donacija, pa smo odlučili da Stanislavu i njegovoj porodici kupimo polovni traktor. Namera nam je da im bar malo olakšamo život i pomognemo da, uz svu nesreću koju su doživeli, lakše zarade koji dinar i iškoluju ćerke Marinu i Ivanu. Svaka pomoć dobrih ljudi, pa i čitalaca "Vesti", mnogo će nam značiti - rekao je Rade Kaplanović. 

2018 © - Vesti online