Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.06.2019.
18:27
nationalgeographic.rs A

Objavljena nova pisma koja je Ana Frank slala baki

Nešto mlađa i lakša verzija života Ane Frank, devojčice sa zubnom protezom, koja želi da pusti kosu, i kojoj ne manjka muškog društva, objavljena je na engleskom jeziku pod nazivom "Anne Frank: The Collected Works".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U pitanju su pisma koja nikad pre nisu objavljena i koja je Ana pisala baki, između 1936. i 1941. godine, pre dnevnika koji je pisala od svog 13. rođendana do trenutka kada su nacisti otkrili skrovište u kojem se krila s porodicom. 

"Imam dosta dugu kosu... tata i mama žele da je ošišam, ali ja bih radije da je pustim da raste. U ustima imam malu spravu, protezu, pa sad svake nedelje moram da idem kod zubara. Tako se to ponavlja osam nedelja, i naravno, nije mi baš ugodno", pisala je svojoj baki u proleće 1941. godine.  

Kasnije te godine pisala joj je i o rođendanskim poklonima koje je dobila, piše "Gardijan".  

"Od mame i tate dobila sam bicikl, novu školsku torbu, haljinu i još dosta toga. Margot mi je dala svoj pribor za pisanje, jer sam potrošila onaj koji sam imala. A nisam loše prošla ni sa svećama i ostalim malim poklonima. Jako je toplo ovde, da li je tako i kod vas? Jako cenim Stefanovu pesmu, dobila sam jednu i od tate, ali to se i očekivalo. Juče sam izašla sa Sane, Haneli i dečakom. Bilo je zabavno. Što se dečaka tiče, tu mi ne manjka druženja", piše.  

Holandiju su nacisti napali 10. maja 1940. godine, i započeli progon Jevreja. To se moglo videti i u njenim pismima.  

"Časovi su se završili za Jevreje. Dobiću novu haljinu, jako je teško doći do tkanine, i u zamenu je potrebno dati dosta kupona", pisala je.  

U drugom pismu baki se poverila i rekla da bi ponovo htela da se bavi klizanjem.  

"Moram da budem veoma strpljiva dok se ne završi rat. Ići ću na treninge ako tata bude mogao i dalje da ih plaća, a kada budem jako dobra u klizanju, tata mi je obećao putovanje u Švajcarsku, da vas sve posetim."  

U ovom izdanju objavljene su fotografije, pisma i beleške njenih omiljenih citata i eseja različitih autora. 

"Važno je razumeti njeno poreklo. Mnogi znaju za njen dnevnik, ali ako ne znaju i ne razumeju njenu porodičnu priču i okruženje, neće to biti ista poruka", rekao je Iv Kugelman iz Fonda Ane Frank.  

Pisma su pokazatelj tog razgovornog, neslužbenog i ležernog stila koji je Ana upotrebila i u svom dnevniku, koji je prodat u više od 30 miliona primeraka širom sveta.  

"Mislim da je ideju za dnevnik dobila zbog svog pisanja pre razdoblja skrivanja. Ona i njena porodica uvek su razmenjivali pisma, slali ih jedni drugima", rekao je.  

Ana je bila jako bliska sa svojom bakom Alis Frank, i mnogo toga je nasledila od nje.  

"Bila je to porodica snažnih žena, što se može videti i iz pisama koje je pisala", naglašava Kugelman.  

Ova kolekcija, kako objašnjava Kugelman, svetu će ponuditi jednu širu i zaokruženiju sliku o Ani Frank.  

"S ovom knjigom čitaoci dobijaju znatno više konteksta iza njene priče, njene kulture, života ove jevrejske porodice i njenih korena."

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online