Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.05.2018.
06:00
A. Šišić - Vesti A

Da kuća blista: Potrebna su samo dva sastojka

Moderan čovek se nađe u velikoj nedoumici kada stane ispred rafova u supermarketu. Na policama se šarene sredstva za čišćenje u najrazličitijim bočicama. Kako javnost svakim danom na sva zvona ističe kolika je štetnost hemikalija i upozorava na mnogobrojna kancerogena svojstva, mlade domaćice ne žale novac da bi kupile tečnost za glancanje prozora koja je "bezbedna".

pixabay.com
 

Po nekom nepisanom pravilu ekološka sredstva su drastično skuplja, a zdravlje nema cenu pa su nekadašnji rekviziti gazdarica kuće poput varikine postala davna prošlost.Na sajtovima za zaštitu potrošača mogu da se vide tvrdnje da pojedini proizvođači sakupljaju kajmak iz ovog kolektivnog straha. Na svoje hemikalije lepe etiketu "eko", a sastav je sve samo ne dar prirode.

Zato dame koje žele da koriste alternativna sredstva za čišćenje koja su malo bezbednija treba samo da odvoje vremena i naprave od kuhinje malu laboratoriju.

Sredstva za čišćenje podova i površina u kupatilu često izazivaju alergije kod osoba sa osetljivijom kožom. Ljudi koji vode računa o zdravlju koriste prirodne preparate i pribegavaju jednostavnom triku pomoću koga sami prave univerzalnu tečnost za uklanjanje nečistoće sa patosa.

Potrebno je vinsko sirće, soda bikarbona i esencija ulja čajevca (ti tri ). Dve kašike sode bikarbone treba pomešati sa pola šolje sirćeta, dve šolje vode i 10 kapi ulja čajevca. Ovaj preparat dezinfikuje sve površine u stanu osim mermera i granita.

Soda i sirće su osnova većine hemikalija iz domaće radinosti. Oni u tandemu mogu da otpuše začepljene cevi u kuhinji, kupatilu i zamene kupovne preparate poput granulice za odvode koje su veoma toksične.

Sve i da se ne pročita upozorenje, miris koji se širi kada se kupovne kuglice sipaju u sifone alarmira jer štipa za oči i grlo. Ovaj magični dvojac efikasno uklanja i tvrdokorne mrlje od kamenca na slavinama. Agresivna sredstva za čišćenje osim što nagrizaju sjaj česme, usput štete i rukama. Potrebno je samo natopiti peškir u sirće i obmotati slavinu, nakon pola sata istrljati sunđerom i isprati vodom.

Čišćenje nameštaja

Zaprljan nameštaj i trosedi obično zahtevaju kupovinu specijalnog deterdženta kako bi ponovo zablistali. Ukoliko se u boci sa pumpicom pomeša voda, sirće, soda bikarbona, alkohol, i omekšivač za veš dobija se idealno sredstvo za uklanjanje nečistoća sa tkanine nameštaja. Treba naprskati trosed ili fotelju, iščetkati prljavštinu, a nakon toga peškirom osušiti višak vlage.



 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online