Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
01:11
Vesti A

Svaki sedmi milioner!

Hongkong je 2017. zabeležio milionitog milionera, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na prethodne godine.

pixabay.com
Blago njima: Panorama Hong Konga

Kako je "Biznis insajder" preneo istraživanje Sitibanka, studija je definisala milionere kao one sa likvidnim sredstvima - depozitima, zajedničkim fondovima, akcijama i obveznicama - od milion hongkonških dolara i sprovedena je od septembra do novembra prošle godine. U njoj je bilo uključeno više od 4.100 osoba. Ako se uzme u obzir da u Hongkongu živi 7,36 miliona stanovnika, onda podatak da milion milionera dovodi do zaključka da je svaki sedmi stanovnik ovog grada - milioner.

San o Australiji

Lam je rekao da je 17 odsto milionera u Hongkongu planiralo da se iseli u druge zemlje, dok procenat spremnih koji su sa kopna iznosi 26 odsto, a Australija im je glavna destinacija.

Porast broja milionera posledica je rastućih vrednosti akcija i tržišta nekretnina prošle godine. Indeks Hang Seng porastao je za 36 odsto u 2017, dok su cene imovine porasle za 14 procenata, stvarajući više bogataša u Hongkongu.

- Broj milionera će nastaviti da se povećava i u 2018 - rekao je Lorens Lam, šef bankarstva za stanovništvo u Sitibank Hongkongu.

Zemljište je bio glavni investicioni pokretač za kineske i milionere Hongkonga, pa je izračunato da je oko 70 odsto njihovih finansija u imanjima. Prosečno, svaki milioner iz Hongkonga ima oko 3,2 zemljišta, dok oni sa kopna 3,7.

Trebalo bi imati na umu da milion dolara u Hongkongu ne donosi puno u smislu imovine u gradu. Prošle nedelje stan od 20 metara kvadratnih, za nijansu veći od standardnog kontejnera za prekookeanske pošiljke, u regionu Pok Fu Lam, prodat je za 37.651 hongkonški dolar po kvadratnoj stopi, što je i rekordna cena za takozvane mikrostanove u gradu.

Najbogatiji ljudi u Hongkongu, međutim, imaju više prekomorske imovine od svojih kineskih partnera.

Druga velika investicija su berza i gotovina. Gradski milioneri imaju 14 odsto u gotovini i devet odsto u akcijama, dok oni sa kopna imaju 12 odsto u gotovini i sedam odsto u akcijama.

Međutim, izvori bogatstva su drugačiji. Milioneri iz Hongkonga saopštili su da je 55 odsto njihovog novca posledica plate, dok su oni iz kopnenog dela akumulirali svoje bogatstvo od pokretanja posla, a ostatak je bio od investicija i nasleđe od roditelja.
Oko 70 odsto kopnenih milionera vodi sopstveni biznis, dok je samo 21 odsto hongkonških milionera posedovao biznis.

Milioneri su, između ostalog, kao razlog za brigu izneli činjenicu da je najveće nezadovoljstvo ispoljeno prema životnom okruženju i sistemu obrazovanja u gradu, dok su se drugi brinuli i za medicinski sistem.

Vatromet za Dan pobede

Prošla je 21 godina od kada je Hongkong vraćen Kini, odnosno, otkako su se oslobodili britanske kolonizacije. Ovaj, za njih, dan pobede prošle godine obeležili su vatrometom koji je trajao više od 20 minuta.
Hongkong je postao kolonija Britanske imperije nakon prvog opijumskog rata (1839-1842). U doba Drugog svetskog rata, tokom borbi na Pacifiku, okupirali su ga Japanci, da bi Britanija ponovo uspostavila vlast 1945. Bio je pod engleskom upravom do 1997. kad je Kina ponovo uspostavila suverenitet.
Regija je tokom kolonijalnog doba prihvatila politiku minimalne intervencije vlasti pod etikom pozitivnog neintervencionizma. To razdoblje snažno je uticalo na aktuelnu kulturu Hongkonga, koji se često opisuje kao mesto gde Istok susreće Zapad, jer je poprimilo oblike engleske kulture.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online