Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.04.2018.
08:44
b92.net, Vestionline A

Gde sateliti odlaze da umru?

Kineski satelit Tijangong-1 pao je u južni Pacifik u blizini Tahitija. Pre toga se zapalio i raspao se u sudaru sa atmosferom.

pixabay.com
Satelit kruži oko planete Zemlje

Danas kad su najviši planinski vrhovi osvojeni, polovi dosegnuti, okeani preplovljeni, a pustinje prešpartane, istraživači i avanturisti često traže nova mesta koja će pokoriti. 

Neka takva mesta zovu se polovi nepristupačnosti, a dva su posebno zanimljiva. 

Prvo je kontinentalni pol nepristupačnosti - to je mesto na kopnu koje je najudaljenije od mora. 

Još traju rasprave o tačnim koordinatama, ali većina se slaže da je blizu Džungarijanske kapije, planinskog prolaza između Kine i srednje Azije.

Odgovarajući pol u okeanu - mesto najdalje od kopna - leži i južnom Pacifiku nekih 2,700 kilometara od ostrva Pitkern - negde na ničijoj zemlji, tačnije ničijem moru, između Australije, Novog Zelanda i Južne Amerike. 

Okeanski pol nije zanimljiv samo za istraživače, nego i za satelitske operatere. To je zato što većina satelita pre ili kasnije padne na Zemlju. Ali gde? 

Manji sateliti sasvim izgore, ali delovi onih većih mogu da stignu do površine. Da ne bi pali na naseljena mesta, usmeravaju ih ka tački okeanske nepristupačnosti.

Na površini od oko 1,500 kvadratnih kilometara okeanskog dna nalazi se groblje satelita. Zasad ih ima oko 260, i uglavnom su ruski. 

Tamo su i ostaci svemirske stanice Mir. Lansirana je 1986. i ugostila je mnoge timove astronauta i međunarodnih istraživača. 

Bilo je jasno da ta 120 tona teška skalamerija neće izgoreti u atmosferi, pa su je 2001. usmerili ka ovom području. Ribari su primetili usijane komade otpada kako preleću preko neba.

Moduli za snabdevanje koji putuju ka Međunarodnoj svemirskoj stanici često sagore u ovom području, ali to nikog ne ugrožava. 

To je zato što je njihov ulazak u atmosferu kontrolisan, a u tom delu okeana nema brodova, jer je siromašno ribom i daleko od međunarodnih pomorskih puteva. 

I Međunarodna svemirska stanica će uskoro završiti na dnu okeana. 

Ona će tokom naredne decenije biti deaktivirana i pažljivo usmerena ka okeanskom polu nepristupačnosti. Biće to spektakularan prizor, jer je sa svojih 450 tona stanica četiri puta veća od Mira. 

Ponekad je, međutim, nemoguće usmeriti satelit ka polu jer je sistem kontrole otkazao.

To se 1991. dogodilo sa 36 tona teškom stanicom Sojuz 7, koja je pala na Južnu Ameriku, i sa američkim Skajlabom koji je 1979. pao na Australiju. Koliko je poznato, ni tada ni ikad niko nije stradao od udara svemirskog đubreta. 

To se sad desilo i sa stanicom Tijangong-1, nad kojom su kineski inženjeri izgubili kontrolu. 

Sve do dva sata pre ulaska u atmosferu nije se znalo gde će pasti. 

Na kraju je i ona završila u Tihom okeanu, ali prilično daleko od satelitskog groblja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online