Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.12.2017.
00:51
Vestionline A

Nova ruska "zavera" misterije ledenih lopti (VIDEO)

Prisustvo stotina hiljada savršeno formiranih ledenih lopti u vodama na ruskoj obali u Finskom zalivu izazvala je uznemirenost na internetu, dok korisnici ne znaju da objasne ovaj fenomen.

Instagram/yuriy_shakhov
Ledene lopte

Okrugle lopte leda prečnika oko deset centimetara zapalile su društvene mreže ove nedelje nakon što su se na Instagramu pojavile fotografije snimljene blizu severnog ruskog grada Sankt Peterburga.

Korisnici društvenih mreža u Rusiji u startu su počeli da zbijaju šale o misterioznim loptama, uz komentare da je neko u tom kraju učestvovao u masovnom grudvanju, ili upoređujući lopte sa brusnicama prelivenim šećerom, ili da je reč o ikri kitova koju su izbacili na obalu.

Vest o čudnom fenomenu su preneli brojni zapadni tabloidi, uključujući i britanski "Dejli mejl“. Korisnici interneta sa zapada su imali svoje teorije o tome kako su nastale lopte. Jedan se našalio da su lopte ostavili „snežni ljudi koji su pali sa litice“, drugi je sugerisao da su preplovile okean posle otkazane borbe grudvama u Nju Džerziju.

"Mora da je sezona štrojenja Sneška Belića“, napisao je jedan veseljak.

Šaljivdžije sklone teorijama zavera smatraju da je reč o novoj ruskoj "podlosti“.

"Ovo je očigledno komunistička zavera“, napisao je jedan.

"Putin očigledno kontroliše vreme kako bi uticao na rezultate američkih izbora 2016. Takođe, mislim da je tehnologija kojom su hakovani izbori skrivena u ledu“, ocenio je drugi.

"Ovo je ruska verzija Hladnog rata“, napisao je treći.

"To nije iznenađenje, godinama je poznato da Rusi imaju ledene lopte“, napisao je četvrti, dok se peti našalio:

"Ovo su ostaci isplovili posle velike ruske mornaričke vežbe… onih koji su izgubili u grudvanju“.

Naravno, nekoliko korisnika pokušalo je ozbiljno objasniti fenomen.

"Nema misterije, talasanje, hladnoća i vetar, često se to događa na Velikim jezerima“, napisao je korisnik iz SAD, iz regiona Velikih jezera.

- Moja najbolja pretpostavka? Voda je bila suviše hladna da bi se sante leda brzo otopila - napisao je drugi. Povela se i polemika da li je ovaj fenomen posledica curenja nafte ili nekog drugog ekološkog problema.

Ranije je Genadij Grahovski, asistent na ruskom Državnom meteorološkom fakultetu u Sankt Peterburgu rekao "Kanalu 5“ da se ledene lopte javljaju u kombinaciji zamrznute morske vode i loših vremenskih uslova.

- Tokom zamrzavanja, morska voda prolazi kroz tri faze. Prva se zove bljuzgavica - reč je o fino granuliranom ledu koji pliva po površini. Ako je more mirno, bljuzgavica se pretvara u neprekidnu ledenu ploču. Ako su talasi jaki pretvara se u grumenje, što je rezultat i ove loptaste formacije - rekao je Grahovski.

Uprkos naučnom objašnjenju, izgleda da su korisnici interneta, i u Rusiji i na zapadu, skloniji teorijama zavere.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online