Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.11.2017.
14:54
Vestionline, b92.net A

VIDEO: Novi snimci sa Antarktika upozoravaju na veliku opasnost

Svake godine, u ovo vreme, kada je na Antarktiku proleće ili leto, NASA posebnim avionom nadleće taj kontinent kako bi stekla uvid u to kako se uticaj globalnog zagrevanja odražava na prejzaž tog kontinenta. Američka svemirska agencija ova snimanja ponavlja svakog arktičkog leta, kao deo projekta "Operacija Ledeni most".

twitter.com/NASA_ICE
Do 2500. godine predviđa se još katastrofalniji porast nivo mora od čitavih 15 metara

Pre nekoliko dana NASA avion poleteo je iz mesta Ušuaja, u Argentini, preleteo ledeni greben Larsen C, kao i novi ledeni breg nazvan A-68, veličine oko 5.000 kilometara kvadratnih, koji je nastao između 10. i 12. jula ove godine. 

A-68 je bio jedan od najvećih ledenih bregova na Zemlji u trenutku nastanka. Iako je, od tada, ostao bez nekih delova i dalje je ogromnih dimenzija. 

Fotografije koje je NASA postavilam na svojim nalozima na društvenim mrežama, predstavljaju prve snimke ledenog brega iz blizine viđene ljudskim očima, budući da su dosada prikazani snimci bili satelitski, navodi Mashable. 

A-68, sam po sebi, ne predstavlja opasnost, osim za brodove koje plove tim područjem. On neće odmah doprineti porastu nivoa mora, budući da već neko vreme pluta u vodi.

Postoji, međutim, mogućnost da bi dalje odvajanje od Larsena C, koji se nalazi u delu Antarktika koji se brzo zagreva, moglo da ubrza nestanak tog ledenog grebena. To bi, naravno, ubrzalo dotok leda sa kopna u more, što bi svakako dovelo do porasta nivoa mora. 

Okolni ledeni grebeni, kao što je Larsen B, već su počeli da se dezintegrišu, a nedavna istraživanja ukazuju da Ledeni pokrov (najveća masa glacijalnog leda površine veće od 50.000 km2, poznata i kao kontinentalni glečer) zapadnog Antarktika i Ledeni pokrov istočnog Antarktika ugroženiji od otopljavanja nego što se ranije mislilo.

Ono što će se u budućnosti dešavati sa antarktičkim ledom od velike je važnosti za ostatak sveta, budući da bi porast nivoa svetskog mora priobalne megalopolise učinio veoma ranjivima. 

U jednoj studiji iz 2016. godine, objavljenoj u časopisu "Nejčr", navaodi se procena da bi nivo mora na zapadu Antarktika do 2100. godine mogao da poraste za jedan metar. On bi, na različitim lokacijama širom sveta, dostigao mnogo veću visinu, i pored toga što u ovu procenu nije uračunato otapanje ledenog grebena na Grenlandu. 

Studija projektuje još katastrofalniji porast nivo mora od čitavih 15 metara, do 2500. godine, koji će potopiti američke države Floridu i Luizijanu, zatim Bangladeš, deo jugoistočne Azije i ostale naseljene priobalne regije.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Šta to sprema NASA?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online