Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
23:23
Vestionline, Telegraf.rs A

VIDEO: Najstarije i najdublje jezero na svetu je u najgoroj krizi

Bajkalsko jezero, najstarije na svetu, proživljava jednu od najgorih kriza u svojoj 25 miliona godina dugoj istoriji zbog zagađivanje vode fosfatima, širenja algi, preteranog ribarenja i klimatskih promena, upozoravaju stručnjaci.

pixabay.com
Najdublje jezero na svetu-Bajkalsko jezero

Ujedno i najdublje na svetu sa 1.700 metara dubine, Bajkalsko jezero sadrži čak 20 odsto slatke nesmrznute vode na planeti i "izuzetno je vredno za proučavanje evolucije", ocenjuje UNESCO, koji je to sibirsko jezero 1996. godine stavio na spisak svetske baštine.

O bioraznolikosti govori podatak da vode i obale Bajkala nastanjuje gotovo 3.600 biljnih i životinjskih vrsta kojih je gotovo 80 odsto endemskih, ali su izloženi negativnim uticajima koji se gomilaju.

Omul, tipična bajkalska riba, ugrožen je algama koje se zabrinjavajuće šire, a nekoliko vrsta sunđera već je nestalo. Početkom oktobra ruska vlada zabranila je komercijalni lov omula.

- Biološka masa omula prepolovljena je u zadnjih 15 godina i pala je sa 25 miliona tona na samo deset tona - navodi Ruska agencija za ribarstvo.

Anatolij Mamontov, biolog iz regiona, ističe da su razlozi preterani lov i klimatske promene i objašnjava: "Zbog suše smanjuje se dubina reka koje se ulivaju u jezero, površina Bajkala se zagreva, a omul ne voli toplu vodu".

Invazivne alge

U septembru je UNESCO izrazio zabrinutost zbog katastrofalnog širenja alge Spirogyra koja prekriva peščane plaže jezera stvarajući gusti zeleni tepih.

- Uveren sam 150% da je razlog tome zagađivanje okruženja otpadnim vodama iz sela i gradova na obalama Bajkala, najviše deterdžentima koji sadrže fosfate - kaže Oleg Timoškin, biolog iz Institulta za limnologiju u Irkutsku (Sibir).

Sistem pročišćvanja otpadnih voda zastario je, a u nekim selima i ne postoji, upozorava Timoškin. Objašnjava da su do pre 15 godina slikovita sela na obalama Bajkalskog jezera imala struje tek dva sata na dan, a danas "svaka 'babuška' iznajmljuje sobe turistima i poseduje mašinu za pranje veša".

Timoškin je obišao celo jezero kako bi proučio širenje alge pa je identifikovao tri kritične zone blizu gradova u kojima su alge uništile mekušce i rakove, vrste koji vole kiseonik.

- Unazad 15 godina blizu grada Listvijanke postojale su podvodne šume sunđera, a danas su sve mrtve - kaže Timoškin.

Pokraden novac

Ako se ne zaustavi izivanje zagađenjih voda u jezero, zona obale "radikalno će se promeniti", upozorava naučnik i traži zabranu upotrebe stvari koje sadrže fosfate i gradnju upravo u toj zoni "najboljih stanica za pročišćavanje voda u Rusiji".

U avgustu je ruski predsednik Vladimir Putin osudio "krajnje zagađivanje" Bajkala. Poseban zakon iz 1999. predviđa niz mera za zaštitu jezera i vlada je obećala da će uplatiti 26 milijarda rubalja (383 miliona evra) u program pročišćavanja otpadnih voda okrenut 2012. Međutim, lokalni stručnjaci ističu da je veliki deo novca potrošen uzalud.

U gradu Babuškinu na obalama Bajkala, milioni dolara potrošeni su na stanicu za pročišćavanje vode, ali bakterije koje su trebale da pročišćavaju vodu nisu sposobne da deluju u ledenim vodama sibirske zime, prema lokalnim medijima.

- Novac je određen, ali je pokraden - kaže ekolog Sergej Šaphajev.

Opada i finansiranje naučnih istraživanja i to upravo sada kada je izuzetno važno istraživati Bajkalsko jezero kako bi se očuvalo, ističu Mamontov i Timoškin koji to slikovito opisuje rečima: "To vam je otprilike kao da otpuštate epidemiologe dok traje epidemija boginja".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online