Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
08:10
A. Šišić - Vesti A

Neobična verovanja: Hoće grom na crveno

Sujeverje je verni pratilac ljudskog roda. Od nastanka prvih civilizacija prisutno je verovanje čoveka u natprirodne moći i pojedine pojave koje donose sreću ili pak osiguravaju nesreću.

pixabay.com
Da li ste vi sujeverni?

Pojedinci se boje crne mačke kao da je izašla iz same dubine pakla, drugi uvek zaobilaze šahtove jer ako slučajno nagaze na njih, smatraju da će im čitav dan biti malerozan. Po mišljenju mnogih razbijeno ogledalo je poput presude koja govori da će "nesrećni" čovek narednih sedam godina biti sve samo ne radostan. Ali ako vidi odžačara, sreća mu je zagarantovana.

Najsatanizovaniji dan u godini je petak 13. Njega okružuju brojna sujeverja. Navodno su se vrata raja zatvorila tog dana kada je Eva ponudila jabuku Adamu, zbog čega su isterani iz božjeg zaklona. U mnogim zemljama narod ovaj dan vidi kao predskazanje nesreće, i tada se mnogi najradije zakatanče u svojim domovima.

Jedno od neobičnih verovanja koje je zapisano u knjizi "Enciklopedija sujeverja" kaže da su žene u Britaniji nekada imale eliksir mladosti. Ne, nije u pitanju kamen mudrosti! Britanke su u džepu sa sobom uvek nosile žir da bi osigurale dugovečnost i vitalan izgled.

Danas većina pripadnica nežnijeg pola ne veruje da ovaj plod hrasta može da zameni plastičnog hirurga ili antiejdžing kreme. Ali mali broj žena i u 21. veku s vremena na vreme u tašnu stavi i ovu "amajliju"za mladost.

Rusi, ali i mnogi drugi narodi Evrope smatraju da ako ptica odluči da joj automobil ili krov neke kuće zameni toalet, vlasnik će osim poklona neprijatnog mirisa dobiti i zagarantovanu sreću i bogatstvo.

Filipinci prate modu, ali samo kada napolju ne besni oluja. Ukoliko se nebo smrači i munje počnu da sevaju na nebu, Filipinke navodno ne oblače crvenu odeću. One smatraju da ova boja privlači nevolju i udare groma.

Piće za kraj

Sinonim Kube su tompusi, lepe plaže, piće i muzika. Kubanci čvrsto veruju da piće ne sme da se odbije. Tačnije oni tvrde da čovek uvek može da nađe prostora za još jedno piće. Ako neko kaže da mu je to poslednja čaša i da ne želi više, on navodno priziva zle duhove, kuša sudbinu i kao da sam sebi predviđa smrt.

 

Polivanje na odlazku

U Srbiji postoje brojna verovanja. Većina njih nemaju racionalno objašnjenje, nego se po tradiciji praktikuju. Stranci koji posete srpske krajeve uvek ostanu u šoku kada na odlasku domaćin za njima prospe vodu. Bake tvrde da na taj način žele sreću onome ko je krenuo na put i obično uz "polivanje"kažu: "Neka ti sve ide glatko kao ova voda."




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online