Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.10.2017.
03:00
Vestionline, Sputnjik A

Za Liberland ste čuli, a za ostale slobodne države širom sveta?

Kada obiđete ceo svet i ne pronađete zemlju iz svojih snova, ostaje vam još jedna opcija - stvorite novu, po sopstvenom ukusu. Pogledajte koje su to mikronacije - nepriznate, a slobodne patuljaste države - "iznikle" širom Zemljine kugle.

Facebook/Liberland
Slobodna Republika Liberland

Mikronacije su mali samoproglašeni entiteti koji sebe smatraju nezavisnim suverenim državama, iako ih ne priznaju druge zvanične države ili međunarodne političke organizacije. Obično je i procedura za dobijanje državljanstva prilično jednostavna - dovoljno je da popunite upitnik na zvaničnom sajtu države i budete istomišljenik njenog vladara. Pa ko voli da se igra… 

Liberland 

Slobodna Republika Liberland je mikronacija koja ističe pretenzije na bivšu rečnu adu poznatu kao Gornja Siga, koja se nalazi na zapadnoj obali Dunava, između Srbije i Hrvatske, čiji je i predmet spora. Mikronaciju je proglasio češki libertarijanski političar Vit Jedlička, 13. aprila 2015. godine. Moto države je "Živi i pusti druge da žive". 

Ladonija 

Ova mikronacija, koja se nalazi u prirodnom rezervatu na jugu Švedske, osnovao je 1996. umetnik Lars Vilks nakon dugogodišnjeg spora sa lokalnim vlastima u vezi sa dve skulpture. 

Hristijanija 

Automna zajednica u blizini Kopenhagena, glavnog grada Danske. Poznata je i kao Slobodni grad Hristijanija, ima 900 stanovnika i prostire se na 34 hektara. 

Silend 

Kneževina Silend je mikronacija koja polaže pravo na veštačko ostrvo Raf Tauer, vojnu platformu iz Drugog svetskog rata u Severnom moru, 10 kilometara od obale Velike Britanije, kao i na teritorijalne vode okolo u prečniku od 12 nautičkih milja. Silend je zauzeo Pedi Roj Bejts s porodicom i saradnicima, koji je sebe proglasio za Njegovo kraljevsko veličanstvo princa Roja od Silenda. Broj stanovnika retko je iznad 5, na platformi površine 550 kvadratnih metara. 

Redonda 

Nenaseljeno ostrvo u istočnom delu Kariba koje je 1865. godine irski trgovac Metju Daudi Šijel proglasio "virtuelnom državom" sa njim na čelu. Godine 1880. predao je titulu kralja svom sinu. Ono što je zanimljivo je da postoje još neki alternativni vladari ovim kraljevstvom - jedan od njih je španski pisac Havijer Marijas, koji je istoriju ove virtuelne države zabeležio u svojoj knjizi objavljenoj 1998. 

Konk 

Republiku Konk osnovao je 1982. godine na ostrvu Ki Vest nekadašnji gradonačelnik Ki Vesta Denis Vardlov. Razlog za proglašenje nezavisnosti bile su brojne žalbe lokalnih vlasti na gužve u saobraćaju koje su bile posledica inspekcije koju je sprovodila američka granična policija. 

Gej i lezbijsko kraljevstvo ostrva Koralnog mora 

Godine 2004. grupa aktivista za prava LGBT populacije proglasila je ovu teritoriju svojom državom. Ova mikronacija ima 15.000 virtuelnih stanovnika. Predstavnici seksualnih manjina automatski su kvalifikovani da dobiju državljanstvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online