Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.08.2017.
10:33
Guardia.co.uk A

Zastrašujuće otkriće: Na Antarktiku pronađen 91 vulkan

Naučnici su otkrili najveću vulkansku regiju na svetu i to dva kilometra ispod površine večnog leda na zapadu Antarktika.

pixabay.com
Kada bi jedan od vulkana proradio destabilizovao bi ledene grebene

Projekat istraživača Univerziteta u Edinburgu otkrio je gotovo 100 vulkana, od kojih najviši ima oko 4.000 metara. Geolozi kažu da je ova ogromna oblast verovatno veća od afričkog vulkanskog grebena, za kog važi da ima najveću koncentraciju vulkana na jednom mestu. 

Aktivnost ovog vulkanskog venca mogla bi da ima ozbiljne posledice, upozoravaju istraživači. 

- Kad bi jedan od tih vulkana proradio, dodatno bi destabilizovao ledene grebene na zapadu Antarktika - kaže glaciolog Robert Bingam, jedan od autora rada, aprenosi "b92". 

- Sve što izaziva topljenje leda - do čega bi erupcija sigurno dovela - samo ubrzava raspadanje ledenih grebena. Veliko pitanje je koliko su aktivni ovi vulkani. To moramo d utvrdimo što je pre moguće. 

Ova studija objavljena u specijalnoj seriji publikacija Geološkog društva u Britaniji uključila je i analize ranijih studija koje su se služile posebnim radarom za skeniranje tla. 

Rezultati su upoređeni sa satelitskim snimcima i geološkim informacijama dobijenim u drugim studijama. 

- U suštini, tražili smo tragove vrhova vulkana koji vire iz leda - kaže Bingam. 

Nakon što je tim prikupio rezultate, pronašao je 91 ranije nepoznat vulkan, pored 47 vulkana za koje se ranije znalo. 

Ti novootkriveni vulkani variraju od 100 do 3.850 metara visine. 

- Bili smo začuđeni. Nismo očekivali da ih nađemo u tolikom broju. Sumnjamo da ih ima možda i više u morskom dnu ispod ledenog grebena Ros, tako da će se na kraju verovatno ispostaviti da je ovo regija sa najvećom gustinom vulkana na svetu - kaže Bingem. 

Otkriće je naročito važno zbog toga što bi aktivnos ovih vulkana imala posledice po celu planetu. Ako jedan se jedan od njih aktivira, moglo bi doći do naglog rasta nivoa mora. 

Bingem upozorava na jedan zabrinjavajući trend. 

- Većina erupcija koja se trenutno odvija u svetu je u regijama koje su relativno nedavno izgubile ledeni pokrivač - dakle nakon kraja poslednjeg ledenog doba. Ta mest uključuju i Aljasku. U teoriji, to znači da se bez leda, vulkani oslobađaju pritiska i postaju aktivniji - kaže ovaj naučnik. 

To bi moglo da se desi i na zapadnom Antarktiku, gde je primećen značajan rast temperature izazvan klimatskim promenama koji već utiče na ledene grebene. Ako se značajno smanje, to bi moglo da oslobodi vulkane koji leže ispod leda. 

- To je nešto što moramo pažljivo da pratimo- kaže Bingem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online