Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.08.2017.
21:33
Vestionline A

Misteriozni radio signal u Rusiji koji niko ne može da rastumači

Negde u bespuću ruskih močvara, ne tako daleko od Sankt Peterburga nalazi se radio odašiljač. Inače bi to bio apsolutno običan radijski odašiljač, jedan od miliona kratkotalasnih odašiljača rasutih širom sveta. Međutim, ovaj je poseban.

pixalo.com
Ni naučnici ne mogu da otkriju značenje signala (Foto: Ilustracija)

MDZhB, poznat i pod nazivima UZB-76, UVB-76 ili jednostavno Zujalo (The Buzzer) počeo je da emituje tokom ranih sedamdesetih i niko ne zna čemu služi. Svako ga može čuti, dovoljno je da ima radio i okrene na frekvenciju 4625 kHz.

Nećete biti preterano oduševljeni zato što se stalno ponavlja isto zujanje, istim ritmom svaki dan i to čitav dan. 25 puta u minutu čuje su zujanje koje nije prestalo nijednom otkako je u javnost izašla informacija o postojanju misteriozne stanice. Jednom ili dva puta nedeljno uključi se u kanal neka osoba, progovori na ruskom dve ili tri reči i zujanje se nastavlja.

Naučnici su pokušali da daju neko objašnjenje, ali nijedno nije bilo potpuno tačno. Prvo su mislili da stanica emituje obaveštenja ruskim špijunima širom sveta. Pogotovo kada su snimljena neka imena. Komunikacija sa špijunima je nešto što niko ne može sigurno da sprovede. Čak ni najsigurniji kanali moderne komunikacije nisu potpuno sigurni.

Presretanje SMS-ova ili poziva trivijalan je zadatak. Pregledanje poruka preko raznih aplikacija takođe nije nedostižan cilj obaveštajnim agencijama. Radijska komunikacija, pogotovo jednosmerna, gotovo je neprobojan način komunikacije. Znate ko odašilje poruku, ali ne možete znati kome je ta poruka namenjena. Posebno zato što su sve poruke šifrirane.

Ako UZB-76 zaista služi za komunikaciju sa špijunima, niko nije probio enkripciju, a ako i jeste, sigurno neće ići u javnost s tim saznanjem. Britanci su to najbolje pokazali tokom Drugog svetskog rata kada su uspevali da uhvate sve nacističke špijune zato što su imali nekoliko dvostrukih agenata za koje nacistički obaveštajci nisu znali.

Druga zanimljiva teorija je da UZB-76 predstavlja mrtvački okidač za ruski nuklearni arsenal. Teorija kaže da automatizovani sistemi prate upravo tu frekvenciju, 4625 kHz, i da mogu da lansiraju sve ruske nuklearne bombe na ranije određene ciljeve bez ikakve ljudske naredbe ili odobrenja.

BBC napominje da to i nije preterano verovatno. Naime, kratkotalasni prenosi koriste određene specifičnost Zemljine atmosfere i moraju da im se prilagođavaju. Zujalo konstantno emituje identični signal identičnom snagom.

Najuverljivija teorija kaže da je UZB-76 hibrid svega navedenog. Konstantno ponavljanje istog tona označava da je frekvencija zauzeta, a dođe li do potrebe, lako može postati kanal komunikacije za izdavanje upustava (ruskim) špijunima širom sveta i ruskoj vojsci na domaćoj teritoriji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online