Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.07.2017.
14:48
Vestionline, Telegraf rs A

Vulkan koji traže već 700 godina: Sve je spalio i uništio

Venčanje napuljskog kralja Alfonsa II i Ipolite Marije Sforce 10. oktobar 1465. bilo je istorijski događaj sam po sebi, a onda je povrh toga usred dana sunce postalo duboko azurno i ljudi bili zatečeni lepotom nebeskog spektakla misleći da je reč o pomračenju sunca.

pixabay.com
Ostrvljani su većim delom pobegli zbog potresa koji su prethodili erupciji

Zarija Gorvet sa BBC-ja opisao je mukotrpnu i do danas neuspešnu potragu naučnika za divovskim vulkanom koji je te godine proradio i prouzrokovao izrazito vlažnu jesen u Italiji, pale su ogromne količina kiše, zbog kojih su stanovnici Torna u Poljskoj ulicama prolazili u čamcima,i zbog kojih su teutonski vitezovi izgubili u poplavama sve zalihe koje su imali u podrumima svojih dvoraca. Četiri godine posle tog događaja, Evropa je zapela u minijaturnom ledenom dobu.

Ribe su se smrzavale u vodenim koritima. U Bolonji su nanosi snega po putevima bili toliki da su kočije morale voziti uz i niz zamrznute reke. Prema svemu zabeleženom, naučnici smatraju da je vulkan koji je Evropi priuštio sve to, morao biti toliki da se morao čuti na udaljenosti od 2.000 kilometara, morao je biti u tropskim predelima i morao je izazvati cunami.

Međutim, da li se sve to i dogodilo nikako se ne može znati, budući da u to vreme informacije nisu imale načina da putuju brzo sa jednog dela planete na drugu, te se ne zna šta se gde u svetu tada dešavalo.

Što se tiče oslobođene energije, ona je nesumnjivo morala biti veća od one iz erupcije Tambore iz 1815, koja je eksplodirala silinom 2,2 mliona puta snažnijom od atomske bombe kojom je SAD 1946. razorio Hirošimu. Tragove te erupcije pronašli su od Antarktika do Grenlanda, samo, i tom vulkanu dan danas nema traga.

Tračak nade bljesnuo je u 50-ima kad se pojavila glasina da je ostrvo Tonga u pacifičkoj naciji Vanuatu pre puno stotina godina bio spojen velikim kopnom s ostrvom Epi.

Ostrvljani su većim delom pobegli zbog potresa koji su prethodili erupciji,  svi ostali su izginuli, dok su stene jurile u vazduh brzinama od stotina kilometara na sat i do visine od 48 kilometara,a vulkan izbljuvao lavu zapremine 37 miliona puta veće od zgrade Empajr Stejt Bildinga.

Život se naučnicima koji su se borili s tom misterijom još više zakomplikovao kad je ispalo da je vulkan u Vanuatuu bio visok samo 1000 metara, odnosno samo četvrtinu visine Tambore iz 19. veka, što je značilo da je u 15. veku u Vanuatuu bila reč o nizu manjih erupcija i da takve erupcije nipošto nisu mogle uticati na planetarnu klimu.

U tom smeru je išlo i otkriće iz 2012. u naslagama leda s Antarktika po kojima su u 15. veku bile dve velike erupcije, a prva je bila 1458., prekasno za erupciju u Vanuatuu, svakako prerano za venčanje kralja Napulja. Naučnici su bili poraženi. Morali su si priznati da su sve vreme uletali u zamku niza podudarnosti i da su godinama sledili sasvim pogrešan trag.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online