Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.07.2017.
15:11
Vestionline A

Jedan od najvećih prevaranata svih vremena: Operisao ljude, a nije bio doktor

Na vrhu svoje lažne karijere Ferdinad Valdo Demara je operisao 16 vojnika i spasao im živote. Sve što je znao o hirurgiji naučio je za samo nekoliko minuta listajući udžbenike. Bio je to život dostojan filma.

commons.wikimedia.org/Associated Newspapers /Rex Features
Ferdinand Valdo Demara je uspeo da zavara ogroman broj ljudi

Novac ga nikada nije zanimao

Novac ga nikada nije motivisao u onome što radi. Autori koji su nakon njegove smrti radili na biografijama intervjuisali su brojne ljude koji su mu bili nadređeni i svi su uvek govorili da su bili zadovoljni njegovim radom. Stručnjaci smatraju da je Demara imao fotografsko pamećnje i jako visok IQ što je bila dobitna kombinacija za njegove prevare.

Kada je Ferdinand Valdo Demara iz Masačusestsa preminuo 1982. godine, svet je izgubio jednog od najvećih prevaranata u istoriji. On je iz porodične kuće pobegao kao šesnaestogodišnjak, a iako nikada nije stekao fakultetsko obrazovanje, on svoj život provodi kao lekar, upravnik zatvora, profesor, pravnik, stručnjak za decu, glumac, urednik i vojnik.

Zbog finansijskih problema njegova porodica se preselila u siromašnu četvrt, a Ferdinand je pobegao od kuće u Roud ajldend. Tamo se pridružio Cistercitima, rimokatoličkom crkvenom redu.

S njima je proveo nekoliko godina, a onda se 1941. godine pridružio vojsci. Već sledeće godine započeo je nekoliko "novih života“ pod imenom Entoni Ignolia, njegovog poznanika iz vojske.

Nakon što je video da u mornarici ne napreduje dovoljno brzo, Demara je lažirao svoje samoubistvo i život nastavio pod novim imenom – Robert Linton Frenč. Njegov novi posao bio je onaj religijski nastrojenog psihologa na koledžu u Pensilvaniji nakon čega se zaposlio kao bolničar u sanatorijumu u Los Anđelesu, pa onda i kao instruktor na koledžu Svetog Martina u Vaštingtonu.

Tada je po prvi put "dolijao“ – FBI ga je uhapsio i pritvorio na 18 meseci zbog dezerterstva.

Prevare se nastavljaju

Naravno da ga ta "sitnica“ nije omela u daljim prevarama. Nakon što je pušten iz zatvora preuzeo je novi lažni identitet i pridružio se rimokatoličkom redu “Braće hrišćanske pouke“ dok je noću studirao pravo.

Kao član ovog reda, Demara je uz podršku države osnovao koledž LaMennais u Alfredu s ciljem da religijska nauka u tom gradu postane prominentnija. Razočaran činjenicom da ga red nije imenovao za rektora, Demara ga je napustio, a priču o svom neverovatnom životu prodao je časopisu “Life“.

Nakon toga se kratko odao alkoholu, a kada je uspeo da dođe do novih lažnih isprava, zaposlio se kao upravnik zatvora u Teksasu. Tamo je pak, razotkriven kada je časopis došao u ruke jednog zatvorenika koji ga je prepoznao, prenosi "24 sata".

Karijera hirurga

Dok je bio u rimokatoličkoj zajednici upoznao je mladok lekara Džozefa C. Sira što je bio početak njegove najveće prevare do sada. Demara se naime pod njegovim imenom urkcao na HMCS Cayuga, ratni prod kanadske mornarice na kojem je radio kao hirurg na traumatologiji. Verovali ili ne, ali čovek je na brodu obavio 16 uspešnih operacija na teško ranjenim vojnicima.

Kada su vojnici primljeni na brod, Demara je medicinskim sestrama naredio da ih pripreme za operaciju. Tada je otrčao u svoju kancelariju i u enciklopediji za samo nekoliko minuta "pohvatao“ sve što mu je bilo potrebno da operacije budu uspešne. Bio je toliko uspešan da je završio u svim kanadskim novinama.

Jedne od njih su došle u ruke pravog Džozefa C. Sira i nakon toga je Demara ponovo razotkriven. Kada je vest o tome došla do kapetana broda on je odbio da veruje da Demara nije hirurg. Kanadska policija odlučila je da neće podizati tužbu, a Demara je vraćen u SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online