Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
07:39
A. Šišić - Vesti A

Mađioničar za tezgom

Kaže se da se neko rodi kao trgovac. Gen da se proda roba nezainteresovanom kupcu nema svako. Ovaj redak dar vlasnicima prodavnicama je preko potreban, a kada uoče radnike s ovakvim kvalitetom zadovoljno trljaju ruke jer unapred znaju da će im se budžet popuniti. Stručnjacima je tema potrošačkog društva 21. veka veoma zanimljiva, pa su izdvojili nekoliko tipova prodavaca koji mogu da se danas sretnu širom sveta.

pixabay.com
Pravi trgovac isprazniće vaš novčanik, ali će napuniti vaše kese

Najpoznatija vrsta su mađioničari. Ovi trgovci omađijaju "žrtvu" s ulaznih vrata. Iako je dama došla da kupi svečani sako, iz butika uvek izlazi sa tovarom kesa u kojima su složene haljine, bluze, majice, sve potrebno i nepotrebno, ali kako prodavac kaže idealno i krojeno samo za nju. Imaju moć da ubede kupca u tih pola sata, koliko se uglavnom zadrže u radnji, da se osete kao princ ili princeza i da ostave za sobom kraljevski budžet.

Manje popularni prodavci su oni koji vole da se cenjkaju. Oni su uglavnom i vlasnici svojih dućana. Najčešće mogu da se vide na bazarima na Istoku. Kada im neko uđe u radnju da nešto pogleda, odmah kreću u ofanzivu.

Objašnjavaju kako je taj predmet jedinstven i zaklinju se da je vrhunskog kvaliteta, a uz to ima zaista bagatelnu cenu. Ako kupac odbije kupovinu, pale se reflektori na pozornici. Trgovac tada nastupa i kreće da se pogađa za cenu. Spušta je sve dok kupcu ne dosadi, pa mora da ostavi nešto novca u kasi ne bi li izvukao živu glavu.

Manijaci s telefonom

U ne tako popularnu, ali čestu kategoriju spadaju i telefon manijaci. Njihova nezainteresovanost ne može da se izmeri rečima. Kada mušterija uđe u prodavnicu promrmljaju pozdrav ne dižući glavu od mobilnog ekrana. Prstom ih upute na raf koji im treba i ponovo nastavljaju da posmatraju fotografije na Instagramu.

Gospođa preljubazna je endemska vrsta. Uvek je nasmejana iza pulta i sa radošću dolazi na radno mesto. Ona svoj posao shvata veoma odgovorno, nije bitno da li prodaje sir ili brendiranu jaknu.

Prema kupcima se ophodi, kako mnogi kažu, savršeno. Ako neko uđe u radnju sa izgovorom da samo razgleda, gospođa preljubazna će izvući sve šta ima od robe i pritom joj to neće biti teško. Ljudima je obično neprijatno od tolike pažnje, pa kupe bilo koju stvar samo da je ne bi uvredili.

Mrgudi s očnjacima

Možda i najpoznatija vrsta prodavaca koja danas može da se sretne na svakom koraku su mrgudi. Ovi trgovci do podne mrze sebe, a od podne ceo svet. Kada se kupac pojavi na vratima, njima se okrene želudac i to otvoreno pokazuju. Nikad nemaju sitan novac i kolutaju očima kada ugledaju novčanicu od 10 ili 20 dolara. Smrtni greh je ako im se potraži da pokažu određenu robu, tada puštaju očnjake i postoji velika šansa da ujedu nesrećnika koji je postavio ovakvo pitanje.






 

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Maratonac među rafovima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online