Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.06.2017.
05:00
Vesti A

Nadmetanje kolekcionara: Bogatstvo za knjigu

Knjiga je najveća vrednost koju čovek može da poseduje. S ovom tvrdnjom se ne slaže većina stanovništva. Ukoričene listove papira čovek uglavnom uzima zdravo za gotovo, a komplete i tomove koje dobije na poklon uredno odloži u zastakljene vitrine gde sakupljaju prašinu. Za prave ljubitelje knjiga ima neopisivu vrednost.

pixabay.com
 

Oni ih brižljivo skupljaju i u njima uživaju uz objašnjenje da nijedan film ne može da zameni maštu koju pokreću ispisane rečenice. Kućne biblioteke popunjavaju decenijama i ovakvo blago ostavljaju budućim naraštajima. Među policama pojedinih kolekcionara nalaze se neka od najskupljih dela ikada zapisanih.

Književnica Džoana Roling je prošla trnovit put do slave. Nudila je spise sa pričom o dečaku čarobnjaku svim izdavačima u njenoj okolini. Kao odgovor bi dobijala zatvorena vrata ispred nosa. Sudbina je tako udesila da je priča o Hariju Poteru izašla na videlo i očarala svet. Danas zarađuje milione, a sve što dotakne pretvara u zlato. Napisala je seriju priča povezanih sa Poterom, a jedna od njih nosi naziv "Pripovesti barda Bidla".

Ovo delo Džoana je svojom rukom ilustrovala. Na svetu postoji samo sedam originalnih primeraka. Navodno je šest podelila prijateljima i urednicima, ali je 2007. godine jedno od njih pod nerazjašnjenim okolnostima dospelo na aukciju. Ova knjiga je u braon kožnom povezu sa srebrnim ukrasima i kosturskom glavom koja kao čuvar sedi na korici. Prodata je za skoro četiri miliona dolara, što joj je donelo laskavu titulu najskupljeg savremenog rukopisa koji je ikad kupljen na aukciji. Sav novac od prodaje je doniran u humanitarne svrhe, tvrde strani mediji.

Uputstvo za prelazak na onaj svet

Knjiga koja je inspirisala reditelje nekoliko filmova je staroegipatska Knjiga mrtvih. U filmu ona krije tajne i čini koje mogu vlasniku da podare neopisivu moć. Smatra se da ovakvo delo koje je na platnu ovekovečeno crnim koricama i magičnim papirusom nikada zaista nije postojalo u tom obliku, a da jeste njegova cena bi bila astronomska. Knjiga mrtvih je, kako tvrde stručnjaci, skup spisa napisanih sa ciljem da pomognu preminulom da zaobiđe prepreke u zagrobnom životu. Najčešće je ostavljana u sarkofagu pored tela kao smernica za prelazak u onostrano.

Jevanđelje koje je Hajnrih Lav, vojvoda od Saksonije, namenio za oltar Blažene Device Marije u katedrali u Braunšvajgu, dobilo je tiketu jedne od najskupljih verskih knjiga. Ovo izdanje je osamdesetih godina kupila nemačka vlada za skoro 12 miliona dolara. Rukopis sadrži 266 stranica sa tekstom i ima 50 ilustracija koje se smatraju remek-delom umetnosti 12. veka. Danas se čuva u biblioteci u nemačkom gradu Volfenbital, a iz bezbednosnih razloga se pokazuje znatiželjnim pogledima samo jednom u dve godine.

Koliko košta Da Vinči

Svojevremeno je milioner Bil Gejts poželeo da obogati svoju kolekciju knjiga pa je pazario ni manje ni više nego naučne spise slavnog Leonarda da Vinčija i to po ceni koja je prava sitnica - 30,8 miliona dolara. Ova beležnica sadrži 72 strane ideja i misli velikog umetnika. U njoj je navodno opisivao sve od svojih teorija, izuma, pa sve do objašnjenja zašto se voda kreće. Rukopis "Kodeks Lester" (Codex Leicester)je prvobitno bio u vlasništvu Tomasa Kuka, poznatiji kao grof od Lestera, a zatim je 1980. dospela u ruke kolekcionara Armanda Hamera. Spletom okolnosti završila je na aukciji, gde je Gejts bio prvi u redu da se dokopa ovog plena. On je, kako mnogi tvrde, oskrnavio mističnost knjige jer je skenirao i iskoristio za skrinsejver. Ljudi koji su posedovali kompjuter sa operativnim sistemom Njindonjs 95 mogli su jednim klikom miša da zađu u Da Vinčijev um.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online