Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.06.2017.
00:56
Z. Marjanović - Vesti A

Država obnavlja ukleti dvorac

Nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića takovskom kraju i njegovog obećanja da će "dvorac kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović u Takovu biti rekonstruisan i da će u njegovu obnovu biti uloženo onoliko para koliko bude potrebno", među Takovcima se ponovo nadugačko i naširoko govori o zdanju čija je sudbina već više od jednog veka prekrivena misterijom.

Z. Marjanović
Izgrađen 1901. godine: Jedna od retkih fotografija dvorca u Takovu

O tome kako je dvorac za kraljicu Dragu i kralja Aleksandra izgrađen postoje istorijski podaci, ali malo se zna, i to samo na osnovu priča ostalih u narodu, o njegovom paljenju i rušenju do temelja. Danas je malo Takovaca koji uopšte i znaju tačno mesto gde se letnjikovac nalazio.

Salon za bilijar i kartanje

Dvorac kralja Aleksandra i kraljice Drage koja, iako je rodom iz Lunjevice kod Gornjeg Milanovca, nije bila omiljena u narodu, kulukom je završen i prema opisu austrijskog putopisca Feliksa Kanica to je, zapravo, bio prelepi letnjikovac, po ugledu na slična evropska raskošna zdanja. U njemu je bilo 36 soba, salon za bilijar i kartanje opremljen skupocenim nameštajem, posuđem i svim drugim potrepštinama kako bi kraljevskom paru boravak bio što ugodniji.

U želji da se dodvori tadašnjoj vlasti, odnosno kralju Aleksandru i kraljici Dragi, tadašnji okružni načelnik Milan Šurdilović je 1899. pokrenuo inicijativu za izgradnju dvorca u Takovu, i to na račun naroda. Kako je zamislio, tako je uz odobrenje kraljevskog dvora i uradio. Izgradnja je počela 1901. godine, a Takovci su kulučili dovlačeći volovskim i konjskim zapregama pesak i šljunak sa Morave, kreč iz Dragačeva, a građu čak sa Zlatibora.

Kuluk, naravno, srpski narod nikada nije voleo, te o tome šta je narod takovskog kraja tada mislio o izgradnji dvorca svedoči i zapis iz dnevnika Stanojla Kovačevića, tadašnjeg paroha brđanske i prisloničke parohije.

- Narod je teran i danju i noću. I majstori su na smenu radili sve dok se taj pusti dvorac nije završio. Strašne kletve su tada pale na kralja, njegovu porodicu i taj dvor, kao i na sve one koji su odobravali da se on zida - ostao je proročanski zapis u dnevniku paroha Kovačevića.

Ključevi dvorca predati su kraljici Dragi i kralju Aleksandru 7. septembra 1901. (po starom kalendaru), na Malu Gospojinu, i tada je u Takovo došlo sve što je moglo da se kreće kako bi videli i pozdravili kralja i kraljicu. Topovske salve su najavile dolazak kontroverznog vladarskog para, pripremljen je svečani ručak, ali kralj i kraljica nisu udostojili Takovce da u dvorcu podignutom u njihovu čast prenoće bar jednu noć. Predveče su sa svitom otputovali u Beograd, što narodu koji je kulukom gradio dvorac nije bilo pravo.

Kralj Aleksandar i kraljica Draga su tada došli u Takovo i nikada više. Već sledeće godine, 29. maja 1903. godine, kralj i kraljica su ubijeni, loza Obrenovića se ugasila, a ništa se dobro nije pisalo ni dvorcu u Takovu.

Z. Marjanović
Od letnjikovca nisu ostali ni temelji

Mnogi meštani su se prisetili da je tokom gradnje udario grom i srušio stotinak metara udaljeni Takovski grm, pod kojim je Miloš podigao Drugi srpski ustanak. To je za Obrenoviće bio loš znak. Nestala je dinastija, a okružni načelnik Šurdilović je oslepeo i umro u najvećim mukama.

Nakon prevrata o dvorcu više niko nije vodio brigu, narod je pokrao sve što je moglo da se ukrade, pa čak i prozore i vrata. Neki predmeti iz dvorca se, prema rečima Aleksandra Marušića, direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja, još nalaze u kućama u selima oko Takova, a svega nekoliko predmeta su u muzeju. Na kraju, najverovatnije 1916, palatu su najverovatnije zapalili čobani koji su se tu sklanjali od nevremena, ili protivnici dinastije Obrenović, i od njega nisu ostali ni temelji. Jedino su ostali pomoćna zgrada za poslugu i konjušnica...

Z. Marjanović
Stara ideja, nova očekivanja: Veljko Todorović

Primamljiva vizija

Ideja, prema rečima meštanina Veljka Todorovića, da se obnovi dvorac Obrenovića, čiji su originalni nacrti pronađeni u jednom bečkom arhivu, nije nova.
- Već nekoliko decenija unazad se s vremena na vreme govori o obnovi dvorca, ali sve je ostalo na inicijativama. Takovo je jedno od najznačajnijih istorijskih mesta za Srbiju, spomen-kompleks je uređen i obnovljeni dvorac bi zaista doprineo da turistička ponuda bude mnogo bogatija. Važno je i to što se spomenički kompleks nalazi na svega nekoliko stotina metara od nedavno otvorenog auto-puta Preljina-Ljig, čime je olakšan dolazak turista u Takovo. Postoje nacrti dvorca, tačno se zna gde se nalazio, postoji podrška Takovaca da se letnjikovac obnovi, a, eto, sada postoji i obećanje predsednika Vučića da će Takovo postati turistička Meka i Medina Srbije. Nije zanemarljiva ni činjenica da bi se zaposlilo i nekoliko desetina meštana, naravno, pod uslovom da se i ovog puta inicijativa za obnovu dvorca Obrenovića ne završi samo na rečima - kaže za "Vesti" Veljko Todorović.









 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online