Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
02:15
Vestionline A

Naučnici otkrili ko je i kako sagradio biblijsko čudo

Priča o Vavilonskoj kuli jedna je od najintrigantnijih biblijskih epizoda, zbog čega se oduvek raspravljalo o njenoj istinitosti. Eksperti za Bibliju nebrojeno puta su se sukobili oko toga da li je postojala ili ne. Sada konačno, međutim, jedna kamena ploča može staviti tačku na vekovnu debatu.

commons.wikimedia.org/public domain
Mit o Vavilonskoj kuli ne prestaje da intrigira svet

Ruševine biblijskog grada Vavilona nalaze se na teritoriji današnjeg Iraka i otkrivaju mnoge tajne. Najveća od njih je svakako prostrani temelj građevine za koju se smatra da predstavlja ostatke nekadašnje Vavilonske kule. 


- Kao dete mislio sam da je u pitanju samo legenda i dosta ljudi smatra ovu priču za biblijsku legendu, ne znajući da je ona stvarno postojala - kaže Džef Alen iz organizacije World Monument Fund.

Zahvaljujući drevnim tekstovima, stručnjaci imaju uvid kako je građevina izgledala, ali sada se pojavio zapanjujući dokaz. Upisan na površini ploče (koja se nalazi u privatnom vlasništvu i do sada nije predstavljena javnosti) nalazi se opis koji otkriva ne samo tačno kako je Vavilonska kula izgledala, već i kako je građena. 

- Ova ploča jak je dokaz da je biblijska priča o Vavilonskoj kuli inspirisana građevinom koja je stvarno postojala - kaže Endru Džordž sa londonskog SOAS univerziteta.

Kamena ploča potiče iz 6. veka pre nove ere i otkrivena je u Vavilonu pre više od jednog veka. Nije se znalo koliko je ova ploča važna dok profesor Džordž, stručnjak za drevne tekstove, nije preveo blede rezbarije koje se na njoj nalaze.

Na vrhu reljefa nalazi se uklesani stepenasti toranj pored koga stoji ljudska figura sa štapom i konusnim šeširom. Ispod reljefa je uklesan tekst koji kaže da je ova terasasta piramida ustvari Vavilonska kula.

Ova ploča pruža prvi uvid u to kako je prava Vavilonska kula izgledala i potvrđuje da je građevina bila mesopotamska stepenasta piramida sačinjena od sedam nivoa. Još značajnije, ovaj reljef otkriva da je za njenu gradnju odgovoran najpoznatiji mesopotamski vladar - Nabukodonosor II. Ploča takođe otkriva kako je kula sagrađena.

Zapis kaže da su stanovnici sa prostora od "gornjeg mora" (Mediterana) do "donjeg mora" (Persijskog zaliva) mobilisani u cilju gradnje ove kule. Ovaj tekst identičan je biblijskoj priči o tome kako je Vavilonska kula sagrađena i za stručnjake ova ploča čvst je dokaz da kula nije samo plod mašte već antička građevina koja je stvarno postojala.

Poznato je da je Nabukodonosor II (630-561. p. n. e.) bio najmoćniji vladar Novog vavilonskog carstva, i po verovanju, za svoju ženu Semiramidu izgradio je viseće vrtove u Vavilonu koji se ubrajaju u Sedam svetskih čuda Starog sveta. On se spominje kao neko ko je kulu obnovio, a po predanju iz starozavetne Knjige postanja, Vavilonsku kulu sagradili su Nojevi potomci, koji su živeli nekoliko generacija nakon Velikog potopa, negde oko 2000. godine pre nove ere. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online