Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.04.2017.
10:10
Vestionline A

Evo kako su ruski kosmonauti švercovali konjak u svemir

Još od samih početaka svemirskih letova među astronautima je bila prisutna ideja da sa sobom ponesu nešto jače od vode i raznih napitaka.

pixabay.com
 

Amerima zabranjeno, ali Rusi...

Tako se i Baz Oldrin na prvom letu na Mesec pričestio, što je značilo i da je osim uzimanja osvećenog hleba popio i čašu vina, o čemu je i sam pričao.

Već u narednoj deceniji NASA je planirala da astronautima šalje šeri kako bi lakše podneli ukus loše hrane. Reč je o piću koje je stabilnije od vina i već je bilo spremno za slanje, kada ga je zapovednik "Skylaba 42" Geri Car spomenuo na jednom predavanju, što je izazvalo buru u javnosti. Šeri je ostao na Zemlji, a za astronaute je od tada važila zvanična zabrana krijumčarenja I konzumiranja alkohola.

S druge strane, Rusi su decenijama imali nešto slobodniju politiku, pa su na raznim mestima u stanicama krili alkohol. Kosmonautu koji je 1971. slavio rođendan na orbitalnoj stanici Saljut 7, mehaničari su poslali bocu jermenskog konjaka koju su sakrili u uređaj za merenje pritiska.

Kosmonauti su takođe imali detaljno razrađene planove za dostavu pića u svemir. Igor Volk je 1984. godine pre leta Sojuzom kupio bocu konjaka i tegle usoljenih krastavaca. Volk je kasnije objasio da su on i kolega Vladimir Džanibekov nedelju dana pre leta bili na specijalnoj dijeti. Jeli su samo hleb, pili samo čaj i izgubili skoro dva kilograma, što je bilo dovoljno da rasporede alkohol i krastavce u kese koje su obmotali oko tela.

Georgij Grečko je u svemiru proveo 134 dana, a otkrio je da su astronauti čuvali alkohol u odelima koja su se koristila za vežbanje. Umesto napitka za dizanje tonusa, u boci je bio konjak, piše Russia Beyond The Headlines.

Kosmonaut Valerij Rjumin je pre svoje misije kupio 12 flaša jermenskog konjaka, koji je rasporedio u plastične kese. Ali, problem je bio proći brojne kontrole s tim teretom. Kako je vodio brigu o izgradnji orbitalne stanice u pogonima, pojavila se jedinstvena prilika koju je iskoristio. Na nekoliko skrivenih mesta rasporedio je šest litara konjaka.

- Mali gutljaj konjaka, oko 20 grama, astronautima je tokom misija bio pravi eliksir koji je ublažavao napetost i opuštao ih pre spavanja - ispričao je Rjumin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online