Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.02.2017.
15:09
Vestionline A

U ovoj kući strave su ljudi mučeni i surovo ubijani, a sada se useljava biznismen

"Kuća užasa" koja je postala poznata tokom Drugog svetskog rata, a mogla se videti u filmu Šindlerova lista, gde je nacistitički krvnik Amon Got ubijao Jevreje sa balkona i najstrašnije ih mučio, nalazi se u centru pažnje nakon što je otkriveno da će biti restauirana i pretvorena u luksuznu vilu.

youtube.com/Juanjo Vallejo
Ukleta kuća, nekadašnji logor za Jevreje, sada će postati prebivalište biznismena

Sadista Got je upravljao vilom svojom čeličnom rukom, mučeći Jevreje u određenim prostorijama.

Prema pričama, on je čak jednu služavku izbo nožem jer nije postavila dovoljno tanjira za sto, jednog dečaka je upucao jer je izašao iz sobe bez pitanja, a na jednog čoveka pustio je svoje pse da ga rastrgnu.

U filmu o Šindlerovoj listi može se videti kako Ralf Fajns, koji glumi upravo Gota, puca na Jevreje sa balkona ove vile, koja se nalazi nedaleko od koncentracionog logora Krakov-Plaszov.

Vilu je prošle godine kupio preduzetnik Artur Niemiski i sada je preuređuje za svoju porodicu. 

Prema pisanju nemačkih medija on smatra da je time naneo uvredu bilo kome, ali je takođe odbio ponudu Britanske Holokaust fondacije da se od kuće napravi memorijalni centar.

Brojni preživeli Jevreji ovu novost teško su podneli, a među njima je i Gotova služavka Helen Jonas Rozensvig.

- Ovo je uvreda za sve ubijene u toj kući. Ja sam bila njegov zatvorenik i želim da svet zna šta se tamo dešavalo. On nije mogao da započne doručak dok ne ubije bar jednu osobu. Sa svojim ljubavnicama uživao i bahatio se, dok se u isto vreme iživljavao nad nama i mučki nas ubijao. Ja sam služila na svim slavljiva SS vojnika i videla koliko iz zabavlja mučenje nedužnih ljudi. Hranila sam njegove pse koji bi na jedan njegov pogled ili reč bukvalno kidali meso sa onih koji bi mu u datom momentu zasmetali. Jednom sam ga zatekla kako stoji na prozoru i gleda zatvorenike kako se spremaju za težak fizički posao ispred njegove kuće. Rekao mi je "pogledaj te svinje, ako uskoro ne počnu da rade, sve ću ih pobiti" - priseća se Helen.

Većina Gotovih zatvorenika i služavki bili su smešteni u podrumu, a tu sada Niemiski planira da napravi vinski podrum, piše Dejli mejl.

Got je uhapšen nakon rata 1946. godine i suđeno mu je u Poljskoj.

Optužen je za mnoga najgora dela i obešen deset dana nakon izricanja presude.

- Svestan sam šta se sve dešavalo u ovoj kući i ne znam hoću li moći mirno da spavam, ali mislim da neće biti problema. I druge kuće u ovoj ulici su takođe bile okupirane od strane oficira iz logora i tamo su vršena zlodela takođe. Moramo jednom završiti sa prošlošću - zaključuje Niemiski.

Međutim, dosta Jevreja dolazi na ovo mesto u sklopu Holokaust ture, kako bi odali počast svojim nastradalim sunarodnicima i jevrejska zajednica teško je podnela renovaciju kuće, smatrajući to kao "nepravedno brisanje prošlosti i užasa koji nikada ne smeju biti zaboravljeni".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online