Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2017.
11:31
Vestionline, net.hr A

Ovako su se smuvali Mišel i Obama

Mišel Obama stajala je po strani u kampanji 2008. kako bi izbegla bilo kakav pogrešan korak koji bi mogao da nanese štetu istorijskom pokušaju njenog supruga da postane prvi afroamerički predsednik SAD.

Reuters
Mišel Obama ne voli svetlost reflektora, ali se uz supruga Baraka dobro prilagodila istoj

Osam godina kasnije, samouverenost prve dame opčinila je mase. Više nije oklevala oko toga treba li da se uključi u kampanju i pokaže šta misli o republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Diplomirana pravnica s Harvarda u utorak je proslavila 53. rođendan.

- Mišel Obama ima u sebi brojne osobine koje privlače potpuno različite osobe, to je čudesno - kazao je za AFP Piter Slevin, profesor na fakultetu novinarstva univerziteta Nortvestern i autor knjige "Mišel Obama: život”."Ona bira svoje borbe, ostaje verna svojim vrednostima i u ulogu prve dame utkala je svoju ličnost".

"Iskoristila" mladog i naivnog pripravnika

Majka joj je bila domaćica a otac, iako bolešljiv, radoholičar. Odrasla je u dvosobnom stanu uz starijeg brata.Nakon studija prava na dva prestižna američka univerziteta - Prinstonu i Harvardu, priključila se pravničkoj kancelariji Sidleja Austina u Čikagu. Tamo je srela Baraka Obamu, mladog pripravnika kom postaje mentorka. Bio je to zadatak koji će joj promeniti život i dovesti je 2009. u Belu kuću. U početku, nova prva dama usredsredila je svu svoju pažnju na njihove dve devojčice, Maliju (1998.) i Sašu (2001).

- Prva godina u Beloj kući zahtevala je od Mišel mnogo prilagođavanja - ispričao je na "CNN-u" Dejvid Akselrod, bivši savetnik predsednika. “Morala je ponovo da krene od nule u mnogim područjima, i to pod užarenim svetlima reflektora i znatiželjnim pogledima iz čitavog sveta. Bio je to veliki pritisak”.

Ipak je ubrzo uspela da preuzme kormilo u svoje ruke, nije izazivala nikakve kontroverze, a podupirala je ili vodila kampanje "Let’s move" (Krećimo se) protiv gojaznosti dece ili "Let girls learn" (Neka devojčice uče), za obrazovanje devojčica u čitavom svetu.

Crna devojčica s juga Čikaga

- Uspostavila je važne odnose sa širokom lepezom ljudi kao zaposlena majka, napredna demokratkinja i, kao što ona sama kaže, kao "crna devojčica s južne strane Čikaga" - piše Piter Slevin.

Svojom je ličnošću i stilom osvojila je modni svet, a zahvaljujući njoj malo poznati američki dizajneri postali su zvezde. Mišel je vrlo aktivna na društvenim mrežama i strastveni je fan pop kulture.

- Ona je jednostavno "kul". Na svom je terenu u bilo kojoj situaciji. Deluje zaista autentično - rekla je Dženifer Laules, politikolog na univerzitetu Amerikan u Vašingtonu.

Prošle godine, dok je trajala predsednička kampanja između Hilari Klinton i Donalda Trampa, Mišel Obama pokazala je jednu novu crtu svoje ličnosti, zapravo neočekivanu, koja ju je prikazala kao osobu velike političke snage. S puno energije zagovarala je demokratsku kandidatkinju i snažno napala njenog republikanskog protivnika.

Da li govorimo o budućoj predsednici?

U nedavnom razgovoru za televizijsku mrežu CBS, predsednik u odlasku poverio je da njegova supruga jedva čeka da se vrati u donekle normalan život.

- Mišel se nikad nije u potpunosti navikla - rekao je Barak Obama. - Nikad zapravo nije volela da bude pod svetlima reflektora - što je paradoks jer je veoma nadarena.

Više puta je ponovila da je politička karijera ne zanima, ali mnogi se pitaju bi li možda mogla jednog dana krenuti putem Hilari Klinton.

- Život ide svojim tokom, a ona je mlada - ne odbacujući takvu ideju zaključuje Dženifer Laules.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online