Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2017.
21:45
Vestionline A

Uništio joj život: Ona je jedina žena koju je pogodio meteorit, i to u kući (VIDEO)

Iako se o meteoritima često govori da se mogu pronaći svuda na Zemlji, oni su u celoj istoriji pogodili samo jednu ženu - En Hodžis.

Twitter/Abbiewattsit
Nesrećna En Hodžis

Bilo je to 30. novembra 1954, kad je En Hodžis iz Silakoga odlučila da se odmori i odrema na kauču u svom dnevnom boravku. Probudila se, uplašena, kad se odjednom stvorio 3,8 kilograma težak svemirski kamen, koji ju je udario. Neobičan predmet veličine lopte probio je plafon kuće, odbio se od radija na ormariću i sleteo na Enino bedro. 

Kao podsetnik joj je ostala velika tamna modrica i brojna pitanja. 

Svedoci iz Silakoga su izjavili da su videli sam pad meteorita, neki su opisali crvenkasto svetlo koje ga je pratilo s tragom dima iza njega. Drugi su pak opisali "vatrenu kuglu", ali šta god su videli - zainteresovalo ih je. Ubrzo su se znatiželjni meštani okupili oko kuće Hodžisovih, bez pitanja ulazeći ( s kosmičkom slučajnošću da se preko puta same kuće nalazio bioskop na otvorenom Komet) kako bi otkrili šta se tačno dogodilo.

Dok je stigao kući, Enin suprug Judžin je morao da se probija kroz rulju da bi došao do svoje žene. Iako su neki nagađali da je predmet koji je pogodio En zapravo deo koji je otpao sa aviona ili nečeg zlokobnijeg sovjetskog porekla, geolozi su ubrzo potvrdili da je tajanstveni kamen zaista meteorit. 

Bitka za starateljstvo 

Uskoro je započela prava bitka za starateljstvo nad metoritom - En je tvrdila da je njen jer je pao kroz njenu kuću i na nju, ne iz puke slučajnosti već zato što je "Bog to tako odredio". Gospođa Birdi Gaj, pravna vlasnica kuće koju je iznajmljivala Hodžisovima, smatrala je da meteorit pripada njoj. Iako je zakon bio na strani stanodavke, javnost se nije s tim slagala već su navijali za to da se kamen vrati Eni. Javno mnjenje je izvršilo pritisak pa je Birdi pristala na sudsku nagodbu, uzimajući samo 500 ponuđenih dolara. 

Nakon tužbe su Hodžizovi bili uvereni da će dobiti veliki novac za meteorit, ako od nikog drugog, onda od muzeja. Budući da su odbijali ponude odmah nakon incidenta, a potrošili dosta novca na pravnu bitku oko vlasništva, cela priča pa i sam meteorit postali su stara vest. Ponude su presušile, a Hodžisovi su ga, ironično, pre donacije muzeju koristili kao veoma čvrst podmetač za vrata. 

Uništio joj život 

Bez svog meteorita, En je osećala svojevrsnu prazninu. Bila je samo prosečna žena i domaćica iz malog mesta dok se nije našla u središtu svetske pažnje, upravo zahvaljujući teškom kamenu. Nakon što je isteklo njenih 15 minuta slave, stvari su pošle po zlu.

Postala je depresivna, sve češće u sukobu s mužem pa je doživela nervni slom. Par se rastao 1964, a prema Judžinu, ona se "nikad nije oporavila od meteoritskog ludila". Umrla je sama i nesrećna 1972. sa samo 52 godine, usled komplikacija s jetrom. 

Neko je ipak imao koristi 

Na veliko iznenađenje, nekom je sav taj događaj i medijska pažnja ipak dobro došla. Reč je o susedu Hodžizovih, farmeru Džulijusu Makinliju, koji je pronašao još jedan deo otpalog meteorita na tlu. Iako je bio upola manji od komada koji je pao na En, on je odmah znao da će imati vrednost.

Makinli, koji je bio 50-godišnji Afroamerikanac u Alabami, pronašao je dobrog advokata koji mu je odmah pomogao da pronađe dobru cenu za kamen pa ga je za ogromnu sumu novca prodao Institutu Smitsonijan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online