Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.01.2017.
18:24
Vestionline, 24sata.hr A

Ovih pet stvari će deca uvek pamtiti o svojim roditeljima

Deca pamte puno toga i ono što dožive u detinjstvu oblikuje njihov život u odraslom dobu i odnos prema sebi i drugima.

Tanjug/AP
I roditelji pamte: Trenutak koji ne može da se zaboravi je rođenje deteta

Međutim, ovih pet stvari uvek će pamtiti o svojim roditeljima : 

Trenutke kada su se zbog roditelja osećali sigurno (ali i nesigurno) 

Deca su jako osetljiva i dok su mali neprestano osećaju potrebu da budu zaštićeni. Oni će siguno pamtiti kako ste terali čudovišta ispod kreveta i grlili ih nakon noćnih mora. Sećaće se i trenutaka kada ste vikali na njih, a niste imali pravo. To su trenuci kada će se vaš karakter pretvoriti u čudovište kojeg se boje. 

Trenutaka kada ste im se potpuno posvetili 

Kažu da kada vas dete stalno zove da se igrate s njime, da premalo dobija roditeljsku pažnju. Kada ostavite sve, i posuđe, i veš, i telefon, i posvetite se svom detetu, ono će to osetiti. Igraćete se s njim. To su trenuci kada ćete stvoriti uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život. 

Način na koji razgovarate sa svojim supružnikom 

Najbolji način da dete naučite šta je ljubav je da se prema svom partneru odnosite sa ljubavlju i poštovanjem. Način na koji postupate sa njim duboko će uticati na njihovo ponašanje u budućnosti. Vi mu postavljate standard što je normalno, prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje. 

Vaše reči podrške, ali i kritike 

Dečiji psiholozi ističu da stalno govorenje "bravo" ne pomaže deci. Može im i naštetiti. Međutim, nije dobro da reči podrške izostaju. To su reči koje jačaju njihovo samopouzdanje i veru da mogu ostvariti ono što žele. Vaša kritika će im se možda još više useći u pamćenje. To su reči koje bole i ako budete grubi, uticaće na njihov odnos prema vama i samima sebi. Iako je vaš zadatak da formirate decu, čak i ako imate kritiku, radite to s rečima punima ljubavi i ohrabrenja. 

Vaše porodične tradicije 

Način na koji slavite Božić verovatno će biti način na koji će i vaše dete kada odraste željeti da slavi. Kroz porodične tradicije ono stiče lepe uspomene koje želi da ponavlja. Uostalom, deca vole predvidljive stvari. Sami stvorite svoje tradicije slavljenja rođendana, godišnjih odmora i pobrinite se da to ostanu lepe uspomene.

POVEZANE VESTI

Petak 13.01.2017. 18:37
Tata, mama, što ste uvek ljuti, samo: sedi, beži, pazi, ćuti, drži, ne daj - i sve takve priče, uvek mora da se na nas viče. Tata, mama, pa to nije fino, kad ste ljuti - hajdemo u kino, kad ste tužni ili loše volje blizu su nam i šuma i polje. Tata, mama, dokle ćemo tako, tući decu - pa to može svako; kad me onaj koga volim bije, jedna ćuška zaboli za dvije. Ne znam više zašto to i čemu. Nepravda je svuda i u svemu. Daj mi ruku, ti veliki svete, Nekada si i ti bio dete!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online