Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 25.10.2016.
04:11
Vestionline A

Ili su zvezde čudne ili nam vanzemaljci šalju poruke

Kad god se iz svemira javi neki misteriozni znak ili fluktuacije energije, ponadamo se da vanzemaljci pokušavaju da stupe u kontakt s nama. Međutim, naučnici znaju da se zanosimo.Ili su zvezde čudne ili nam 234 vanzemaljca šalju poruke

pixabay.com
Postojanje "malih zelenih" i dalje izaziva ogromnu pažnju naučnog sveta

Iako su naučnici uglavnom i skeptici, to ne znači da se ne nadaju i da odbacuju mogućnost da će nam se “mali zeleni” jednom zaista javiti.

Tako u novoj studiji E. F. Bora i E. Trotijer, astronomi Laval univerziteta u Kanadi, predstavljaju čak 234 zvezde od kojih je do teleskopa došao čudan signal.

Njihova studija objavljena na sajtu ArXiv.org i tek treba da bude objavljena u štampi, a zasnovana je na podacima dobijenim teleskopom Sloan Digital Sky Survey i analizirala je spektar koji čini dva i po miliona zvezda.

Čudne signale dobijamo od vrlo malog procenta zvezda, ali astronomi kažu da baš oni liče na signale kakve bismo mogli očekivati od inteligentnih vanzemaljaca.

Oni odbacuju mogućnost da su uzrok fluktuacija molekuli ili pulsiranje, što ostavlja samo dve mogućnosti – ili su posledica samog instrumenta koji ih je detektovao ili su signali vanzemaljaca.

Detektovani signali su pulsevi svetlosti koji se javljaju u konstantnim vremenskim intervalima. Takav tip signala Bora je predvideo u svom radu iz 2012. i Trotijer je tada odlučio da se pozabavi podacima dobijenim teleskopom.

“Iako je malo verovatno, postoji mogućnost da su signali posledica neobičnih hemijskih kompozicija zvezda u malim delovima galaktičkog haloa”, kažu oni.

Dakle, oni su našli mali broj zvezda, sličnih našem Suncu, koje su izvor pulsirajućih signala. Oni su baš onakvi kakve bismo očekivali od tehnološki naprednog društva, koje laserski komunicira s drugim zvezdama.

Ipak, njihova teza mora da se preispita i da se još istraži.

Ako se dosadašnje pretpostavke pokažu tačnim, astronomi planiraju da koriste teleskop Automated Planet Finder kako bi dalje posmatrali pomenute zvezde.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2016. 19:37
Najzanimljivije je i jezivo je to što oni znaju da postojimo mi!To što oni znaju sve o ljudskoj civilizaciji,a mi još uvek nagadjamo da li postoje"Oni"...Ljudi,pa zar ste toliko nerealni da pomislite da u celom univerzumu postojimo mi?!Naravno da ne...Negde postoji više sličnih civilizacija i anatomija njihovih žitelja zavisi od životnih uslova njihovih planeta.Tvrdim.A mi...Mi smo najgora moguća vrsta koja je mogla ovu našu planetu sa naseli!Mi smo vanzemaljci,jer da smo Zemljani,njeni pripadnici,čuvali bi smo je i negovali,a ne uništili sve dobro na njoj!
Četvrtak 27.10.2016. 19:38
Mi nismo jedina planeta sa potencijalnim uslovima za zivot i vrlo lako mozemo ostati neprimeceni pogotovo kao Zemlja u svojoj ranoj fazi, sa druge strane ako iole postoji verovatnoca da tamo negde postoji neki oblik zivota izuzev naseg onda on definitivno nije jedini jer su to vec dve slucajnosti u beskonacnom kontinuumu, samim tim je logicno zakljuciti da ni svaka vanzemaljska civilizacija nije superinteligentna , dok smo u slucaju neke hiperinteligentne vrste nesposobni da je primetimo/shvatimo cak i da se nalazi medju nama, ako ukljucimo u sve ovo i teoriju multiverzuma, verovatnoca da nas neko ili nesto ikada otkrije u tom beskonacnom skupu univerzuma je gotovo ravna nuli.
Četvrtak 27.10.2016. 19:39
Tako kada mi posaljemo signal tamo neko misli da je fluktuacija ko zna cega, a mi se ubismo od zelje da ih kontaktiramo...........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online