Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.09.2016.
08:15
A. Šišić - Vesti A

Najbizarniji testamenti: Biblioteka bez žena

Poslednje poruke i želje pokojnika nekad su vrlo neobične. Porodica u tim slučajevima na testament gleda kao na Pandorinu kutiju iz koje se oslobađa nevolja, pogotovo, ako se desi da naslednici ostanu bez novca, koji je zaveštan nekoj organizaciji, komšiji, mački ili kokoški. Bogataši su poznati po ekstremnim prohtevima, pa je obično takva i njihova poslednja volja - ekstremno neobična!

pixabay.com
Osnovao biblioteku u koju ženska noga nije smela da kroči

T. M. Zink je bio imućni američki advokat 30-ih godina prošlog veka. Posle smrti ostavio je ćerku i suprugu bez novca! Tačnije, ćerka je, navodno, dobila pet dolara, a supruga jedan cent naveo je "Gardijan".

Svu ušteđevinu i nekretnine u vrednosti od oko 100.000 dolara priložio je u fond koji je samostalno osnovao. Novac je zaveštao na 75 godina u nadi da će posle ovog perioda fond prikupiti više od tri miliona dolara. Zinkova želja bila je da se od novca osnuje biblioteka u koju ženska noga ne sme da kroči - Zinkova biblioteka bez žena.

Vila za ljubimca

Ljudima su kućni ljubimci članovi porodice, a nekad i više od toga, što je dokazao i kreator Aleksander Mekvin, svojom poslednjom željom. Naime, 2006. godine je izvršio samoubistvo, a ubrzo je pročitana i njegova poslednja volja: Mekvin je zbrinuo svoje ljubimce ostavivši im oko 80.000 dolara za hranu, odeću i smeštaj. Ovakvi testamenti nisu retkost, pre nekoliko godina bogatašica sa Floride je testamentom zaveštala ljubimcima kuću vrednu nekoliko miliona dolara i još nešto novca u kešu, tvrdili su mediji.

U testamentu je navedeno da nijedna žena, pod bilo kojim izgovorom, u bilo koje vreme, nema pristup biblioteci! Ova zabrana je trebalo da bude ugravirana iznad svih vrata. Zink je takođe navodio da grafike, knjige i umetnička dela, stvorena ženskom rukom - nisu dobrodošli u muškoj biblioteci. Intenzivna mržnja prema slabijem polu je rezultat njegovog lošeg iskustva tokom godina.

Pas milioner

Američka poslovna žena Leona Helmsli bila je poznata kao kraljica zlobe jer je navodno kinjila zaposlene. Ipak, Leona je imala nežniju stranu koju je pokazivala maltezeru po imenu Trabl (nevolja). Posle njene smrti 2007. godine otvoren je njen testament u kojem je navela maltezera kao najvećeg naslednika, ostavljajući mu 12 miliona dolara.

Ipak, njegova ćerka je uspela da obori testament i sud je presudio u njenu korist, a Zinka je proglasio neuračunljivim kao i ideju o muškoj biblioteci.

Tuđa grobnica

U Srbiji kod poslednjih želja građana ne manjka humora. Beogradski mediji su tvrdili da je dama sa juga Srbije tražila da bude sahranjena tik uz najbolju prijateljicu u tuđoj grobnici. Želja joj nije uslišena zbog porodičnih nesuglasica.

Kanadski advokat Čarls Vans Milar preminuo je 1926. godine a testamentom je pokrenuo jedno takmičenje. Kao nagradu je odredio veliki deo svog bogatstva. Poslednja želja ekscentričnog advokata bila je da novac može da preuzme udata žena, koja u narednih deset godina, od njegove smrti, mora da rodi najviše dece u Torontu. Ovo takmičenje postalo je poznato kao Stork derbi jer su ljudi tokom velike depresije radili sve i svašta zarad novca, podsetio je "Hafington post". Vrhovni sud Kanade je u više navrata pokušavao da poništi testament. Brojne dame su varale, prijavljivale decu rođenu pre takmičenja, ili dok nisu bile u braku, što je bilo protiv pravila. Posle deset godina, advokati su preuzeli slučaj i narednih godinu i po dana su odlučivali ko treba da pobedi. Četiri dame su za deset godina izrodile po devetoro dece i osvojile nagradu. Podelile su novac, a svaka je dobila po 125.000 dolara. Tokom 2002. godine snimljen je i film po ovoj priči.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online