Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.07.2016.
08:34
Vestionline A

Otkriven Hitlerov tajni plan o pokušaju otmice pape

U dokumentima koje je objavio Vatikan u jednom od izveštaja navedeno je da je Adolf Hitler planirao otmicu pape Pija XII. Kako se tvrdi u jednom obimnom izveštaju, Hitlerova ideja je bila da u Vatikan pošalje elitnu jedinicu SS-a, koja bi otela papu i dovela ga u Berlin.

wikipedia.org/Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002/CC-BY-SA 3.0
Hitler nije želeo da Papa padne u ruke saveznika

Antonio Nogara, jedan od nekadašnjih direktora Vatikanskog muzeja, svedočio je susretu svog oca Bartolomea i sveštenika Đovanija Batiste Montinija, kasnije pape Pavla VI, krajem januara ili početkom februara 1944. godine. Montini je upoznao sagovornika s detaljnim izveštajima američkih i britanskih špijuna koji su otkrili Hitlerov plan.

Kada se saznalo za Hitlerov pakleni plan u Vatikanu se užurbano radilo na sakrivanju Pija XII. Jedan od planova je podrazumevao da se papa skloni u tajne prostorije vatikanske biblioteke.

Antonio Nogara je umro pre dve godine i među njegovim dokumentima su nađeni, između ostalog, i oni koji govore o Hitlerovom planu.

Nakon kraha nacizma, pojavilo se više istoričara koji su potvrdili istinitost o postojanju plana, a Nogarini dokumenti su dali dodatnu potvrdu tim stavovima.

Ipak, dosta istoričara osporava ove tvrdnje pozivajući se na naklonost Pija XII koju je gajio prema Hitleru. On je čak, zbog blagosti, u osudama Holokausta, prozvan i "Hitlerovim papom".

I biskupi bili Hitlerova meta

Vatikan je objavio i svedočenje generala SS Karla Volfa koji je izjavio da je od Hitlera dobio naredbu za otmicu pape Pija XII 13. septembra 1943. U naredbi je stajalo da bi papu trebalo oteti naredne godine.

- Naređujem ti da o ovome ne smeš da razgovaraš apsolutno ni sa kim, dok ti ne kažem drugačije. Samo ja i rajsfirer Himler znamo za ovo. Da li ti je jasno? - citirao je Volf Hitlerove reči.

Plan je podrazumevao da pored pape bude oteto i nekoliko biskupa. Volf je pojasnio je da je Hitler rekao da ne želi da papa padne u šake Saveznika i "bude izložen političkom i drugom pritisku i uticaju".

Plan nikad nije sproveden, a dosta pronacističkih sveštenika pomoglo je brojnim ratnim zločincima da izbegnu pravdu, snabdevajući ih pasošima koje je izdavao Vatikan, piše Dejli mejl.

Na taj način su uspeli da uteknu i komandant koncentracionih logora Sobibor i Treblinka, Franc Štangl, u kojima je ubijeno više od milion ljudi, kao i Adolf Ajhman, koji je bio idejni tvorac Holokausta i snosi odgovornost za smrt šest miliona ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online