Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.05.2016.
12:09
Vestionline A

Naučnici objasnili: Evo zašto ne vidimo stvari koje su nam ispred nosa

Znate one situacije kada uporno tražite nešto, a to nešto vam je sve vreme ispred nosa? E, pa, sada je stiglo i objašnjenje za takve situacije. Tako naučnici kažu da naše polje vida nije kamera, kako neki veruju, već je povezano sa delom mozga koji "aktivno gradi vizuelnu scenu i donosi odluke o tome".

pixabay.com
Ako frontalni korteks "odbija" da vidi određeni objekat, džaba nam je ispred nosa

Najnovije istraživanje pokazuje da ako frontalni korteks ne očekuje da vidimo objekat koji tražimo, iako nam je u vidnom polju, on će ga izbrisati iz naše svesti.

Frontalni korteks je poznat kao "kapa razmišljanja" i kontroliše ceo proces. Ako frontalni korteks ne očekuje da vidimo čarapu koja nedostaje ili ključ koji tražimo, čak i kada postoji vizuelni stimulans, tj. kada su na vidnom mestu, neće objekte za kojim tragamo, uključiti u proces obrade podataka.

Tokom studije, naučnici su istraživali koje regije u mozgu se uključe dok učesnici rade zadatke koji odgovaraju trima osnovnim fazama percepcije, a to su: izbor, kombinacija i evaluacija. Drugi deo istraživanja obuhvatio je magnetnu stimulaciju kako bi se došlo do saznanja koji deo mozga je uključen u određenoj fazi. Procena se vrši na osnovu toga kako je mozak birao na koji će se od raspoloživih vizuelnih stimulansa fokusirati. Tokom faze kombinovanja dolazi do spajanja sa drugim informacijama pre nego što se započne naredni korak, a to je evaluacija.

- Frontalni korteks šalje signal da se obrati pažnja na odabrani objekat - kaže Dobromir Rahnev, psiholog sa Univerziteta u Gruziji.

Tokom eksperimenta, različiti delovi frontalnog korteksa su reagovali u određenim situacijama: zadnji deo tokom selekcije, srednji tokom kombinacije i prednji tokom evaluacije. Zahvaljujući rezultatima istraživanja naučnici su stvorili neku vrstu mape ovog dela mozga.

Kada su istraživači koristili magnetnu stimulaciju kako bi na neki način ometali ove delove mozga u obavljanju funkcija, primećeno je da su učesnici u eksperimentu bili manje sposobni da zavše zadatke povezane sa selekcijom i kombinacijom, ali se desilo suprotno kada je došlo do stimulacije prednjeg dela frontalnog korteksa.

- Ovo je jasan pokazatelj da frontalni korteks, koji se vidi kao središte misli, ima ključnu ulogu i u kontroli percepcije - kaže Rahnev.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online