Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.03.2016.
18:18
Vestionline A

Vratio se posle 6 meseci u svemiru: Imam osećaj da mi koža gori!

Posle 340 dana koje je proveo u svemiru, britanski astronaut Skot Keli se vratio kući, a jedan od razloga njegovog odlaska bili su testovi u okviru kojih su simulirani uslovi sa kojima bi se ljudska posada suočila prilikom sletanja na Crvenu planetu.

Reuters
Sletanje: Skot Keli odmah po povratku iz svemira

- Odlazak na Mars je moguć. Dovoljno smo blizu trenutka da misiju zaista možemo da sprovedemo u delo ukoliko se za to odlučimo - izjavio je Keli tokom konferencije za novinare koju je organizovala NASA, a kojoj je prisustvovao i njegov brat blizanac.

Posle spuštanja na Zemlju, Keli je morao donekle sam da se izvuče iz kapsule, pre nego što su mu drugi pritekli u pomoć. Ali, smatra da na Marsu ne bi imao ovaj problem zbog slabije gravitacije. Štaviše, kretanje bi bilo skoro tri puta lakše.

Šta je radio 6 meseci u svemiru?

On takođe navodi da je od 340 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), bar 6 meseci ukupno proveo razgovarajući telefonom, šaljući mejlove, fotografišući Zemlju i gledajući televizijske emisije i filmove. Upravo te uobičajene ljudske aktivnosti i usmeravanje na jasno zacrtane ciljeve pomogli su mu da ostane sve vreme priseban. Međutim, prostor u kojem bi boravio na putu ka Marsu bio bi manji od ISS.

- Ako na Mars putujete u manjem vozilu od ISS, gde se astronauti praktično "penju jedan drugom na glavu", onda prostor u kojem provodite toliko mnogo vremena mora da bude savršen. To uključuje temperaturu vazduha, komunikacione sisteme, zabavu i kontrolu buke jer će članovi posade morati da žive, spavaju, vežbaju i jedu praktično jedan do drugog - objasnio je Keli.

Prilagođavanje

Odmah po povratku na Zemlju, Keli je odveden na medicinska ispitivanja. Tom prilikom rekao je da se oseća izvanredno, čak i bolje nego posle prethodne misije od šest meseci. Međutim, astronaut je u međuvremenu počeo da oseća posledice dugotrajnog boravka u svemiru.

- Prilagođavanje uslovima u svemiru lakše je nego ponovno navikavanje na uslove na Zemlji. Tamo se nikad nisam osećao potpuno normalno, ali suočavanje sa gravitacijom je teže nego napuštanje gravitacionog polja - istakao je astronaut.

Keli kaže da trenutno oseća mnogo veće bolove u mišićima i iscrpljenost nego ranije, kao i da sve vreme ima osećaj da mu koža gori, bilo da stoji, sedi ili leži. Ipak, nikada neće prestati da se bavi poslom koji mu pričinjava toliko zadovoljstvo.

- Nikada neću završiti sa svemirom, uvek ću biti uključen u dešavanja. Mislim da bi svako trebalo da ima priliku da otputuje u svemir. Bilo bi divno kada bi u budućnosti postojalo nekoliko načina na koje možemo tamo da dospemo. Možda će za 20 godina zaista biti moguće kupiti kartu za malu posetu - zaključio je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online