Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.06.2015.
17:28
b92.net A

"Zrak smrti" i drugi mitovi o Tesli

Jedan od popularizatora lika i dela Nikole Tesle u Španiji, novinar i pisac Migel Anhel Delgado, razjasnio je neke mitove o čuvenom inovatoru za španski El Pais.

wikipedia.org
Veliki naučnik i genije: Nikola Tesla

- Od svih mitova o Tesli, istakao bih onaj o Zraku smrti - kaže on.

- Naziv mu je dala štampa. Tesla je čak hteo da stvori taj uređaj - visokoenergetski puls koji bi se koncentrično širio s tornja i mogao da uništi sve što se oko njega nalazi.

Genije Nikola Tesla (Smiljan, Austrougarska 1856. - Njujork 1943) i ekscentričnost njegovog karaktera, podgrevali su razne glasine. I sam je delimično odgovoran zbog toga.

- U poslednjim decenijama života, kada su mediji izgubili interesovanje za njega, pisao je novinama o raznim temama. Bio je usamljenik sa očiglednim mentalnim problemima, koji su se s godinama usložnjavali, a zbog kojih mu je bila potrebna pažnja - kaže Delgado.

Tesla je na svaki svoj rođendan pozivao novinare u hotel "Nju Jorker" u kom je živeo i govorio im o svom radu. Na jednoj od takvih konferencija rođen je strašni mit o Zraku smrti i senzacionalizam koji nije zaostajao za njegovom “mašinom za zemljotrese”.

- Tu priču objavila je biograf Margaret Čejni 1944. On je rekao novinarima da bi mogao da potopi Bruklinski most za samo nekoliko sati uz pomoć uređaja koji može da stane u obični kofer - objašnjava Delgado.

Taj mit je toliko zaživeo, da je list ABC u naslov vesti o Teslinoj smrti stavio “Umro otac zraka smrti”, ne pominjući pritom ni jedan od njegovih genijalnih izuma.

- Predstavili su ga kao karikaturu ludog naučnika - kaže Delgado.

Tesla i Edison

Još jedan mit: Edison je otpustio Teslu?

- To nije istina. Tesla je sam odlučio da ga napusti, jer je Edison ignorisao njegov sistem naizmenične struje. Tesla je tvrdio da mu je Edison ponudio 50.000 dolara, ali da mu ih nikad nije isplatio, što nije dokazano - kaže Delgado.

Štaviše, Tesla se ranije divio Edisonu.

- Tesla je otišao u Njujork, jer je verovao da će Edison podržati njegov sistem naizmenične struje. Međutim, došlo je do sudara njihovih ega. Edison je želeo da uništi sistem koji je očigledno bio bolji od njegovog, a u koji je uložio svoje i bogatstvo investitora - objašnjava Delgado.

I za samog Edisona vezali su se brojni mitovi, ali u drugačijem kontekstu.

- Edison je decenijama gradio reputaciju čoveka koji je sam izgradio imperiju u američkom stilu. Tesla je takođe grešio, ali je Edison bio lik koji je pribegavao gangsterskim metodama da održi svoju poziciju. On je suprotnost Nikoli Tesli, ali su bili podjednako egocentrični.

Sukob sa Markonijem

Još jedan veliki sukob Tesla je imao sa Markonijem. Delgado međutim ne smatra da je ovaj italijanski naučnik Tesli preoteo patent za radio.

- Tesla nikad nije ni imao nameru da pravi uređaje za komunikaciju, kakav je radio. Kada je Herc objavio da je otkrio elektromagenetne talase koji mogu da prenose električnu energiju, mnogi naučnici su se oprobali na ovom polju. Štaviše, pre Markonija i Tesle Aleksandar S. Popov iz Rusije uspeo je da prenese radio signale. Tačno je da je Tesla krajem 19. veka istraživao ovu oblast, ali je to isto godinama radio i Markoni.

Tesla je tužio Markonija kad je ovaj predstavio svoj radio, a sud je priznao da je Italijan koristio neke Tesline patente, ali su to radili i drugi istraživači.

- Sve je to mnogo složenije. Ne treba pojednostavljivati stvari i reći da je Tesla otac radija - smatra Delgado.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online