Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 23.12.2013.
04:13
Vesti A

Eliksir mladosti samo za bogate

Australijski istraživači tvrde da su pronašli "čudotvorni" elksir koji sprečava starenje i vraća "mladost". Jedini problem je što će ga moći da ga koriste samo najbogatiji.

Postoji mogućnost da izgledate kao pre 30, 40 godina... ako imate para, za početak
 

Na Univerzitetu Novi Južni Vels otkrili su da bi nikotinamid mononukleotid (NMN) za pet do deset godina mogao da dovede do novih načina za tretman starenja, raka, dijabetesa tip dva, "topljenja" mišića i upala.


Probe "povratka" u mladost na ljudima mogle bi da počnu već u prvoj polovini naredne godine. Sistem se, kažu, zasniva na "unapređenju komunikacije između delova ćelija".


Jedini problem jeste što bi ova terapija bila nedostupna za većinu ljudi, jer gram preparata košta hiljadu dolara. Pri istraživanju, na svaki kilogram telesne težine dnevno bi se trošio ekvivalent od 500 miligrama NMN. To znači da bi supstanca čoveka težine 86 kilograma koštala 43.000 dolara dnevno, a ženu tešku 71 kilogram 35.000 dolara dnevno.

Šta se dešava u organizmu?

Šta se dešava u organizmu koji prima supstancu NMN? Naučnici su pošli od otkrića da, ako se prekine komunikacija u energetskom sistemu ćelije, onda njeno telo ubrzano stari. Jedini način da se ovo spreči jeste strog režim uzimanja kalorija i intenzivna vežba. Dakle, preparat radi ono što bi inače činila do kraja uredna ishrana i vežbanje.
- Bio sam šokiran kako to brzo deluje - kaže dr Tarner. - Za samo nedelju dana, ako je preparat primenjen dovoljno rano u procesu starenja, mišići starijeg miša ne razlikuju se od onih kod mlađe životinje.

Vođa istraživačkog projekta, profesor Dejvid Sinkler kaže da se nada će uskoro naći način za jeftiniju proizvodnju.

Preparat deluje brzo i takođe može pomoći i zdravim ljudima dajući im dopunsku snagu. Samo nedelju dana pošto su starijem mišu ubrizgali preparat, u njegovim mišićima primećene su promene i oni su postali kao kod mlađih životinja.


- To bi bilo kao da 60-godišnjak bude nalik, u nekim merilima, 20-godišnjaku - objašnjava univerzitetski farmakolog i koautor dr Najdžel Tarner.


Vrlo stari miševi čija dob bi odgovarala ljudskoj u 85. godini, doživeli su promene koje su učinile da im telo izgleda kao kod 40-godišnjaka.


- Ako bi ovi rezultati bili postojani, onda bi starenje moglo da se okrene unazad, ako se rano krene - kaže profesor Sinkler, koji inače ima sedište na studijama medicine na Harvardu.


Celi proces, kažu naučnici, može da objasni i zašto su godine najveći rizik za dobijanje raka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.12.2013. 09:43
A ako se predoziras postanes beba i vratis se u pi*ku materinu!
Ponedeljak 23.12.2013. 11:17
JUPIIIIIII napredak u odnosu na GMO, sad će od krmačetina da prave prasice a od kokoši piliće.
Ponedeljak 23.12.2013. 12:11
puste zelje bogatih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online