Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.10.2013.
18:53
tportal.hr A

Nasukavanje ogromnih riba nagoveštaj katastrofe!?

Nakon što je fotografija ogromne 5,5 metara duge ribe, koja se nedavno nasukala na kalifornijskom ostrvu Katalina obišla svet, a potom se slična priča ponovila s nešto manjim primerkom od 4,3 m, internetom je konačno krenula i još jedna povezana priča – da je njihovo nasukavanje upozorenje da bi jugozapadne obale SAD-a uskoro mogao da uzdrma snažan zemljotres.

Jedna od riba pronađenih na ostrvu Sveta Katalina
 

Ovo proročanstvo temelji se na jednoj stogodišnjoj japanskoj legendi koja retke velike ribe povezuje s zemljotresima. Prema nekim naslovima iz svetskih medija, Japanci su 2010. godine, pre razornih potresa u Čileu i na Haitiju strahovali da bi mogla da ih zadesi katastrofa jer su zabeležili čak 16 nasukavanja i uplitanja ogromnih zmijolikih riba u mreže. Više sličnih slučajeva navodno se dogodilo i par meseci pre cunamija u Japanu 2011.

Ulje na vatru nedavnih glasina dodatno je dolio zemljotres jačine 6,4 koji je samo dan nakon otkrića druge ribe, protresao Kalifornijski zaliv.

Životinje (ne) predosećaju zemljotrese

Riba pojas

 

Retka riba Regalecus glesne koja se kod nas zove riba pojas, može da naraste i do 18 metara. Smatra se najdužom ribom na svetu. Najčešće živi u tropskim morima na velikim dubinama od 300 do 1000 metara pa su susreti s njom vrlo retki, a njene osobine i ponašanje slabo su istraženi. Može dostići težinu od oko 300 kilograma. Uglavnom se hrani račićima. Zna ponekad da se pojavi i Jadranu, međutim, vrlo retko.

Neki naučnici priznaju kako postoji mogućnost da je teorija utemeljena u činjenicama koje se dešavaju pred našim očima, dok sa druge strane, većina morskih biologa smatra da za tako nešto još nema dovoljno dokaza.

Ranija istraživanja pokazala su kako bi mogla da postoji neka povezanost između neuobičajenog ponašanja određenih životinja i zemljotresa.

Kao primer se uzima istraživanje koje je 2009. u Italiji sprovodila britanski biolog dr. Rejčel Grant, koja je utvrdila da su žabe pre zemljotresa u Lakvili počele iznenadnu seobu – njihov broj je pet dana pre katastrofe neočekivano pao za 96%.

Riba sa Svete Kataline se već analizira. Stručnjaci su je secirali i zaključili da je dobro uhranjena i naizgled zdrava.

"Izgleda dovoljno dobro da se pojede, ako imate tavu od četiri metra", rekao je biolog Raf Zeter.

Stručnjaci takođe planiraju da obave testiranja na radioaktivno zračenje kako bi utvrdili da li je njena smrt možda povezana s curenjem iz nuklearki Fukušima Daići.

Isključivanje drugih uzroka nasukavanja moglo bi da osnaži hipotezu o potresu.

Pročitajte još o misterioznim velikim ribama o kojima smo pisali:

1. Mladić jahao kita ajkulu, skoro najveću ribu na svetu

2. Pogledajte ribu zvanu "vampir"

3. Upecana riba sa "ljudskim" zubima

4. Pula: Nasukale se čudne ribe od metar i po?!

5. Španija: Čudovište isplivalo na obalu!

POVEZANE VESTI

Sreda 23.10.2013. 19:13
Ala će da zviči jedan "zemljotreščić". Umjesto da se ne smješkaju s ovim ribama, oni se smješkaju, a sjutra će biti hvatanja za glavu čim zemljotreščić zviči.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online