Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.10.2011.
10:40
Pressonline A

Zdrave navike koje štete zdravlju

Ako perete zube uvek nakon jela, pijete samo flaširanu vodu, svakodnevno gutate raznorazne vitamine i dodatke ishrani i mislite da činite najbolju stvar za svoje zdravlje, iznenadiće vas vest da ste sve vreme bili u zabludi.

Pranje zuba posle jela nije baš najpametniji potez koji ćete napraviti
 

Iako mislite da nekim zdravim navikama činite puno dobrih stvari za sebe, zapravo je suprotno - činite sebi više štete nego koristi. Zato vam Pressmagazin daje spisak navika za koje se misli da su dobre, a koje su kontraproduktivne i zbog kojih biste mogli čak i da se razbolite.


1. Kompulzivno korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku

Osim ako ne radite u bolnici ili na nekom mestu prepunom bacila, sapun i voda sasvim su dovoljni, smatraju dermatolozi. Ako u blizini nemate vodu, gel za dezinfekciju može da vam pomogne, ali pazite na njegov sastav. Nova istraživanja ukazuju da oni gelovi za dezinfekciju ruku koji sadrže triklosan (ovo se odnosi i na antibakterijske sapune) mogu da podstaknu otpornost na antibiotike kod bakterija i virusa. Ako već morate da koristite gel, kupite onaj koji sadrži 60 odsto alkohola jer on ubija 99 odsto bakterija s kojima stupi u kontakt.


2. Kreme za negu kože

Ako povremeno rešite da isprobate nešto novo, to je sasvim u redu, ali ako režim za negu kože menjate svakih par nedelja kupujući nove kreme, mogli biste da imate problem. Dr Džodi Levin, poznati dermatolog iz Njujorka kaže da pacijente podstiče da se drže dnevne rutine. Ali ženama ona brzo dosadi, posebno ako odmah ne vide rezultate. A ponekad treba šest do osam nedelja da dođe do boljih rezultata. Ako koristite sredstva koja podstiču kolagen, čekajte šest meseci jer ćete tek tada videti rezultate. Česta promena proizvoda za negu kože može da bude kontraproduktivna i dovede do crvenila, ljuštenja i upale kože.


3. Ravna obuća

Iako se misli da su japanke i slična ravna obuća, pogotovo sandale bez potpetica koje ne podupiru stopalo dobre za opuštanje nogu, stručnjaci poslednjih godina, od kako je ova obuća postala vrlo moderna, upozoravaju na njenu štetnost. Pored toga što stvaraju pritisak na noge zbog čega može da dođe do uganuća, nošenje ravne i otvorene obuće mišiće stopala čini prenapetim zbog održavanja obuće na nozi, zbog čega može doći do povrede.


4. Pranje zuba

Ako žurite da odmah operete zube posle svakog obroka treba da znate, ako vam već neko to nije rekao, da preterujete. Hrana može da ostavi kiselinu na zubnoj gleđi koja je može oslabiti. Ako je trljate odmah, uklonićete gleđ pre nego što je potrebno. Umesto pranja četkicom, nakon jela zube blago operite tako što ćete u ustima promućkati vodu, a četkanje ostavite za jutro i veče.


5. Iste vežbe

Telo može da se navikne na skoro sve. Iz tog razloga rutinsko vežbanje može da smanji koristi koje biste mogli imati od njega. Ne vežbajte samo kardiovežbe, već u program vežbi za telo uvrstite i one koje povećavaju snagu. Uvek unesite nešto novo i zanimljivo.


6. Flaširana voda

Ponekad je teško odoleti svim reklamama za flaširanu vodu kao i teorijama zavere o štetnosti vode iz slavine, ali ako mislite da činite uslugu svom telu izbegavanjem česmovače, razmislite opet. U bocu se može sipati sve i svašta, a često ono što dobijete nije bolje od jeftine vode iz slavine. Zabrinjava i sama plastična ambalaža, koja može loše da utiče na važne sastojke vode koja se u nju pakuje. Ako baš želite da pijete nešto kvalitetniju vodu, bolje je da kupite dobar filter za vodu nego da pijete flaširanu vodu.


7. Sredstva za dezinfekciju

Ovi proizvodi nisu ništa bolji od standardnih, a postoji niz dokaza da hemikalije u njima, na bazi amonijaka, mogu da dovedu do razvoja astme. Zato se preporučuje da svoj dom čistite mešavinom vode i sirćeta, a površine sodom bikarbonom. Ako ih perete redovno, neće vam ni biti potrebna hemijska sredstva razorne moći. A i uštedećete, što u vreme krize uopšte nije naodmet. Ipak, najveću korist imaće vaše zdravlje.


8. Dodaci ishrani

Toliko hrane koju jedemo već je poboljšano dodacima minerala i vitamina da malo ko ima veći nedostatak. A ako već u organizmu imate ono što unosite u obliku dodataka ishrani, najbolje što može da vam se dogodi je da ne bude efekta. Postoje i opasnije nuspojave, jer prevelike količine vitamina A mogu biti otrovne za razvoj fetusa, previše vitamina C može da uzrokuje probleme s probavom, a previše B6 može oštetiti živce. Zato pre svega izmerite nivo vitamina i minerala i ne paničite ako je na granici preporučenih vrednosti. Umesto da uzimate dodatke ishrani, uvek je bolje jesti hranu koja prirodno sadrži ono što vam nedostaje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online