Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.09.2010.
12:01 >> 13:20h
I. Petrović - Vesti A

Beograd je u mišolovci

Politika ucena Evropske unije prema Srbiji se nastavlja i to se neće promeniti, jer daje najbolje rezultate, a Brisel i Hag deluju sinhronizovano kako bi prividno izgledalo da nagrađuju Beograd za političke ustupke, kaže u razgovoru za "Vesti" Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik "Nove srpske političke misli".

Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik "Nove srpske političke misli"
 

Koliko su u suprotnosti izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Brisel treba da održi pritisak na Srbiju da uhapsi Ratka Mladića sa trenutnim raspoloženjem unutar EU da se Beograd nagradi zbog zajedničke rezolucije sa EU o Kosovu?
 

- Mislim da to samo na prvi pogled deluje u protivrečnosti jedno sa drugim, a u suštini, reč je o koordinaciji. Zapravo, kada Brisel iz političkih razloga mora makar da simulira dobru volju, onda se javi Hag i haško tužilaštvo da na osnovu "objektivnih" pokazatelja malo prikoči taj navodni i prividni entuzijazam Brisela. Dakle, Hag i Brisel funkcionišu u potpunoj koordinaciji, čim Beograd učini neki krupan ustupak koji bi Brisel morao da pozdravi i naizgled nagradi, onda se pojavi Hag kao objektivna kočnica i prepreka, što Brisel naknadno i retroaktivno mora da uvaži, pa na kraju ne bude ništa od naše šargarepe.
 

Da li je to nova taktika međunarodne zajednice?
 

- Tako je uvek bilo do sada. Nije ta volja Brisela tako jaka da se Srbiji izađe u susret, ali verujem da će se eventualno pokrenuti sa mrtve tačke pitanje kandidature Srbije za članstvo u EU, a sve drugo će ostati kao i pre povlačenja srpske rezolucije o Kosovu u UN.
 

Očekujem dalje pritiske

Ukoliko se pritisci nastave, očekujete li da bi od Srbije moglo da se zatraži i priznanje nezavisnosti Kosova?
- Neće priznanje Kosova biti na stolu, ali očekujem dalje pritiske međunarodne zajednice - samo lažne i fingirane šargarepe.

Mogu li izjave Bramerca da Beograd i dalje ne sarađuje u potpunosti sa njegovom kancelarijom da blokiraju evropski put Srbije?
 

- Hag će svakako, kao i ranije, služiti kao batina i sredstvo za pritisak na Srbiju.
Koliko je verovatno da Srbija taktizira sa hapšenjem Mladića kako bi njegovo izručenje iskoristila kao ustupak Briselu u nekom kasnijem trenutku evrointegracija?
 

- Ne znam, ali moguće da ima i toga. Meni se čini da su u prethodnom periodu njihovi napori da se Mladić uhapsi bili vrlo ozbiljni. Pogotovu mislim da je ova vlast bila ozbiljna u toj nameri. Ima li kalkulacija na strani Beograda ili ne? Nije nemoguće, mada mi se čini da se Beograd češće nalazi u poziciji miša u mišolovci, nego što može da kalkuliše i kombinuje kako mu je volja.
 

Da li su iskrene izjave srpskih zvaničnika da je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića prioritetni državni interes?
 

- Verujem da su iskrene, ali ne mogu to da tvrdim.
 

Znači li to da će Brisel nastaviti sa politikom ucena prema Beogradu?
 

- Pokazalo se da politika ucena daje rezultata kad je reč o Srbiji i ne verujem da će Brisel od toga odustati. Koriste ono što daje rezultate.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.09.2010. 16:12
hvala ti bože čovjek progledao!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online