Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.05.2019.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Vikiliks na skeneru (1): Arapsko proleće stiglo do Meseca

Na internetu su se nedavno pojavili snimci koji navodno pokazuju da je čuveni snimak sletanja na Mesec lažan, odnosno da nije snimljen na tom satelitu. Naime, na snimcima se vide kosmonauti koji navodno šetaju po pustinjama Nevade, a koja bi trebalo da predstavlja Zemljin satelit. U potpisu snimka vlasnik Jutjub kanala se poziva na već čuveni sajt Vikiliks.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vrlo brzo se ispostavilo da je istinski reč o "lažnoj vesti", te da je autor filma nalepio na snimak logo Vikiliksa "ne bi li sebi dao na autentičnosti".

Podsetimo, internet portal Vikiliks (Njikileaks) od 2006. sakuplja i objavljuje podatke koje države ili koncerni smatraju tajnim. Njegov osnivač Australijanac Džulijan Asanž kaže da voli da "pljune u supu moćnicima".

Ali, bez obzira na to što je ova priča lažna, Vikiliks je u svojoj istoriji doneo neke vesti, odnosno sanznanja koja deluju više fantastično nego istinito. Neka druga otkrića su ozbiljno uzdrmala svet, a posledice su takve da je teško i sagledati ih. Upravo ovih dana Džulijan Asanž u londonskom zatvoru služi kaznu za kršenje kaucije iz 2012. godine, kada je pobegao u ekvadorsku ambasadu iz koje je nedavno proteran.

U međuvremenu je i Švedska obnovila istragu o navodnom silovanju dve žene u toj državi. Ipak, kruna Asanžovog obračuna sa pravosuđem biće gotovo izvesno izručenje u SAD, gde će odgovarati za hakovanje Demokratske partije usred predsedničkih izbora 2016. godine, ali i prethodnih objava, poput "Avganistanskih ratnih dnevnika",
te čuvenih četvrt miliona diplomatskih depeša iz celog sveta.

Stručnjaci upozoravaju da se sva sirova dokumenta koja prikupljaju diplomate, njihovi izveštaji, kao i izveštaji obaveštajaca, moraju čitati vrlo oprezno.

Naime, kako pojašnjava Majkl Hejden, koji je u karijeri bio na čelu Nacionalne obaveštajne i Centralne obaveštajne agencije, špijuni sakupljaju sve!
- Prava veština nije sakupljati informacije, tim pre što su mnoge čista glupost, podmetnuta laž, glasina i koješta drugo. Veština je te podatke pravilno čitati, odvojiti istinite od onih drugih, bitne od nebitnih, zatim sve to dovesti u smislenu vezu, a na kraju analizirati. Stoga, samo zato što neki dokument ima zaglavlje CIA ili Stejt departmenta, ne znači apsolutno ništa - navodi general Hejden.

Ali, kako je svojevremenu rekao čuveni novinar i glavni urednik "Vašington posta" u vreme afera Pentagonskih papira i Votergejt, "konzumacija određene medijske informacije najčešće obrnuto proporcionalna njenoj istinitosti". Ukratko, što je veća laž, to se bolje prima.

U poplavi informacija digitalnog doba, Vikiliks je više ljude zbunio nego što je otkrio korisnih informacija. Ali su neke istinski promenile svet. U prvom redu se ističe "arapsko proleće". Naime, u Tunisu su ljudi tek iz depeša američkih diplomata saznali razmere korumpiranosti vladajuće porodice Ben Ali. Krenuli su protesti koji su se pretvorili u stihiju koja je zahvatila arapski svet. Premda se stvar za Tunis završila dobro, sa dolaskom demokratije, u Libiji je i dan-danas haos, a o Siriji i da ne govorimo.

Diplomatske depeše

Dokumenti koji su medijima bili najzanimljiviji su oni koji pripadaju grupi diplomatskih depeša. Ali, oni zaista nisu senzacionalni. Napravljeni su u periodu od 1966. zaključno sa februarom 2010. Konkretno, oni sadrže dokumentaciju između 274 ambasade i Stejt departmenta. Polovina depeša ne nosi nikakav stepen poverljivosti, nešto manje, 40,5 procenata, označeni su kao "poverljivi", a samo šest odsto ili 15.652 depeša nose oznaku "tajno". U njima se najviše govorilo o Iraku, ali je najviše dokumenata u Vašington stiglo iz Turske, skoro 8.000. Jedva malo više poslato je širom sveta iz kancelarije američkog državnog sekretara. Nijedan jedini dokument nema oznaku "strogo poverljivo".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online