Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.07.2018.
00:43
J. L. Petković - Vesti A

Očekivanja od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu (3): Kobne greške istražitelja

Nažalost, 20 godina nakon rata i dalje je ogromna magla kada je reč o zločinima. Priča o Žutoj kući, recimo je totalni haos. Da su međunarodne misije, prvenstveno Unmik, te zločine na vreme istražile, znali bi i šta se dogodilo i ko je odgovoran.

Arhiva
Bekim Bljakaj

Kada pravda ovoliko kasni, sve su manje izgledi za presude. Zato nisam siguran da će i pred Specijalnim sudom većina žrtava, pre svega srpskih, dobiti pravdu. Očekivanja su previsoka, a plašim se da će na kraju biti tek nekoliko predmeta i šačica osuđenih - kaže za "Vesti" Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo u Prištini. 

Kada govore o ratnim zločinima, porodice srpskih žrtava, uglavnom govore o vrhu OVK, danas liderima političkih partija na Kosovu. Koliko je teško dokazati komandnu odgovornost pred međunarodnim sudom, pokazuju, kaže Bljakaj, i presude hrvatskim generalima.

- Tribunal u Hagu nije uspeo da u drugostepenim presudama hrvatskim generalima dokaže njihovu komandnu odgovornost. I u slučaju Lapušnik, Fatmir Ljimaj je oslobođen zbog nedostatka dokaza za komandnu odgovornost.

Tu je posebna situacija sa pripadnicima OVK, jer ni Hagu, ni u Srbiji, tužilaštva nisu dokazala zvaničnu strukturu OVK. Čak ne postoje ni pisani tragovi naredbi, nema ni zapisnika sa sastanka štaba. Kada nema dokumentacije priča se svodi na izjave očevidaca, a kao što ste primetili, neki su menjali iskaze, neki odbili da svedoče, a međunarodni sud traži dokaz "van svake sumnje" - kaže Bljakaj.

Naš sagovornik ističe da Fond za humanitarno pravo pažljivo pratio sve procese i da su "u više navrata primetili da su predmeti propali zbog loše istrage".

- Istražitelji su pogrešili jer nisu znali standarde prepoznavanja. Slika počinioca koja je data žrtvama na identifikaciju je bila naznačena, vidno novija ili starija od drugih. To je onda odbačeno kao dokaz na sudu, jer su istražitelji napravili grešku.

Jedan od tih slučajeva je silovanje u regionu Vučitrna. Žrtva je smogla snage da svedoči, ali to nije vredelo, jer kada je prepoznavala nasilnika na slikama, to nije urađeno po standardima - podvlači Bljakaj.

Odgovornost međunarodnih istražitelja da na Kosovu donesu pravdu za žrtve, posebna je priča, a gotovo je izvesno da niko od njih neće snositi posledice.

Identifikovano 1.200 srpskih žrtava

- Mi smo u projektu Kosovska knjiga pamćenja identifikovali oko 1.200 srpskih civilnih žrtava. Zna se gde su oteti, gde su ubijeni, ne znamo da li je bilo istrage, ali znamo da nema osuđenih. U Starom Gracku, 14 Srba je ubijeno na njivama, dok su žnjeli žito. Bio je priveden jedan Albanca iz susednog sela, ali kada sam razgovarao sa srpskim porodicama, meštanima Starog Gracka, rekli su mi - odmah smo znali da nije taj, jer čovek ima neki poremećaj. Rezultata istrage nema bez obzira što je tada administrator Kosova Bernar Kušner obećao da će prevrnuti svaki kamen da bi rasvetlio zločin - kaže Bekim Bljakaj.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online