Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.06.2018.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Poplava izmišljenih vesti u Srbiji (1): Rat Tvitera i tabloida

Gusta informacijska "šuma od koje se drvo ne vidi" stvorila je u Srbiji situaciju u kojoj građani u sve veruju i ni u šta ne veruju, a krivac tome je, prema mišljenju stručne javnosti, političko-medijsko "zaluđivanje naroda" tabloidnim pristupom svim dešavanjima.

pixabay.com
 

Tačnost vesti koje se obilato smenjuju u medijima i na društvenim mrežama, ostaje uglavnom misterija, jer se svodi na međusobne optužbe vlasti i opozicije za plasman laži, izmišljotina i spina.

Upozorenje Mekalistera

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister predstavio je sredinom protekle nedelje nacrt izveštaja o Srbiji poslanicima Spoljnopolitičkog odbora EP na čijem je čelu, istakavši da ima ima pet ključnih poruka. Jedna od njih je da medijske slobode moraju da budu garantovane, i da u narednoj godini situacija u medijima u Srbiji mora da se popravi.
- U ovom Odboru svi se slažemo da je sloboda medija u srcu demokratije. Ona se ne može postići samo usvajanjem zakona, već i stvaranjem pozitivne atmosfere za medije - istakao je izvestilac EP.

Sa jedne strane, opozicioni lideri tvrde da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše informativni prostor i lažnim senzacionalizmom prikriva teško stanje u zemlji, a protiv njih sprovodi javni linč.

Vučić, sa druge, uzvraća da njegovi politički protivnici proturaju laži u medije koje finansira bivši gradonačelnik Beograda i jedan od opozicionih lidera Dragan Đilas. Borba je svakodnevna, u ovo doba koje je poznati novinar Slobodan Reljić nazvao medijskim trećim svetskim ratom.

Tako su građani i proteklih dana bombardovani različitim vestima o istim temama, od protesta nezadovoljnih poskupljenjem goriva, do otrovnog metana u beogradskoj pijaćoj vodi i čudnih okolnosti nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

Te priče su ispolitizovane, jer su tabloidi bliski vlasti za sva ova dešavanja okrivili opoziciju, a ona lopticu vratila u dvorište vladajuće strukture. Dok "rat perima" besni, u potrazi za istinom, informativno težište se seli na Tviter i Fejsbuk, gde se svakodnevno niže gomila raznih informacija i saznanja, a mišljenja protivnika ozbiljno sudaraju.

Zbog toga su ove društvene mreže postale prava slika i prilika duboke političke i polarizacije društva kojoj o koncu nedostaje prava istina. Kritičari vladajuće vrhuške tvrde da klikom na miša pokušavaju da nadjačaju tabloidne, a sve češće i izmišljotine televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Deo vladajuće garniture, Srpska narodna partija se zbog ovog galimatijasa založila za formiranje posebnog tela, koje bi bilo jedino merodavno šta je laž, a šta istina. Novinari to vide kao još jedan pokušaj krojenja stvarnosti po meri vladajuće vrhuške, a novinarska udruženja se neretko žale da je predaleko otišla kontrola medija i novinara, a samim tim i manipulaciju informacijama. Sve do ekonomskog gušenja onih koji se usude da pišu kritički.

U štrajku glađu je nedavno danima bila vlasnica novosadskog TV Kanala 9 Maja Pavlović, pošto je signal te televizije posle dve decenije, ugašen "zbog duga" mada ona tvrdi da u stvari država njima duguje.

Tanjug
Enigma: Stefan Cvetković

Za istinu se godinama unazad zalažu lideri srpske opozicije, ali bi do nje u TV sučeljavanju sa bivšim premijerom, sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Međutim, on i dalje ni sa kim ne ukršta koplja verbalno, već i dalje sam gostuje ili eventualno polemiše sa uglavnom istom novinarskom ekipom.

Svakakve informacije koje kruže planetom uvrežile su naziv "fejk njuz" ili "lažne vesti", koji je potekao od administracije predsednika SAD Donalda Trampa. Mada ih je bilo i ranije, sada se krivica za njihovu poplavu pripisuje internetu koji je preuzeo ulogu najbržeg medija i onog sa najviše lažnih vesti.

Neki su se zbog Tvitera našli u policiji, poput muzičara Predraga Gostovića koji je priveden zbog snimka "krađe glasova na predsedničkim izborima" 2016, a na kojem se vidi kako dve osobe ubacuju u glasačku kutiju listiće sa zaokruženim brojem 6 i imenom Aleksandra Vučića. On je ispisao da "dokaz o krađi da cela Srbija zna", vlast ga je oštro demantovala, a sve se završilo njegovim puštanjem na slobodu.

Sutra - Poplava izmišljenih vesti u Srbiji (2): Laž se širi ko kuga

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online