Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.05.2018.
03:00
M. Topalović - Vesti A

Iza kulisa hapšenja Srđana Obradovića (2): Kamikaze sa pištaljkom

U "slučaju Obradović" dosta je nelogičnosti. Najpre je promenjen glavni sudija. Umesto delegiranog Milorada Mažića pojavio se Srđan Obradović iz Jagodine kome su greške zaštitni znak. Iz vrha FSS promenu su obrazložili insistiranjem UEFA da se Mažić poštedi (moguća povreda) pred finale Lige šampiona.

MN Press
Na vreme signalizirao: Miroslav Radoman

- Doktor Bernd Helsen, koji se u UEFA bavi fizičkom pripremom sudija, signalizirao je UEFA, a ona se složila da se Mažić poštedi napora - kaže bivši internacionalac Igor Radojičić, sekretar sudijske komisije.

Stigao je aber u FSS, doduše ne napismeno, i zbog toga je došlo do promene sudije u Subotici.
Raritet - UEFA se nikad ne meša u sličnu tematiku. Drugo, reakcija MUP-a mnoge je iznenadila zbog brzine i načina na koji je izvedena akcija. Definitivno postoje nalogodavci. Sporni penal brzo se proširio po društvenim mrežama i bacio ljagu na srpski fudbal. Postavlja se (osnovno) pitanje zašto je delegiran Obradović koji iza sebe ima brojne "repove"?! Najpre, mala hronologija događaja.

Viši sud u Novom Sadu odredio je, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana Obradoviću, koji je osumnjičen da je na utakmici u Subotici Spartak-Radnički, favorizovao domaći tim. Sudija je odluku doneo na predlog tužioca Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, po čijem nalogu je delilac pravde uhapšen u Jagodini.

Atak na Mažića

- Radoman je posebna priča. Iznošenjem neistina dezavuiše rad Saveza. Ima poseban razlog, jer svima je poznato zašto je smenjen sa te dužnosti - rekao je Karadžić.
On je naveo da "Srbija nikad ne bi imala Mažića da je bilo do Radomana".
- Njegove frustracije kada se radi o Mažiću i opterećenost njegovim likom i delom su odavno poznati. Zloupotrebio je poverenje Izvršnog odbora FSS zbog lične sujete. Njegov cilj bio je da ne dozvoli Mažiću da sudi nijedan derbi, samo da ga ne bi prestigao. Njegov angažman bio je usmeren na rušenje Mažića. Čak je insistirao da se piše Sudijskoj komisiji UEFA da se Mažić briše sa liste. Kakav moralni kredibilitet ima taj čovek - rekao je Milan Karadžić.

Portparolka suda Ivana Karapandžić precizirala je da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je Obradoviću odredio pritvor zbog "opasnosti od mogućeg uticanja na svedoke i istragu koja sledi". Sumnja se da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Obradović se tereti da je domaći tim stavio u povoljniji položaj u direktnom duelu za izlazak u Evropu. Ono što se kosi sa hapšenjem je podatak da sudijske greške ne podležu krivičnom zakonu!

MN Press
Sukob interesa: Milan Karadžić

Sumnje na korupciju

Opravdano postavlja pitanje po kom osnovu je Obradović uopšte uhapšen?! Sličnih pa i većih sudijskih grešaka bilo je na pretek. Izvesno je sledeće: Obradović nije priveden zbog pogrešne procene već su u pitanju motiv, tendencija, korupcija, uticaj kladionica, mafijaških klanova...
Napravio je niz grešaka, među kojima je najpoznatija ona iz večitog derbija kad je priznao gol Crvenoj zvezdi (sudija iz gola), pošto je Ruiz asistirao "iz auta".

FS Srbije zatražio je od UEFA podatke da li postoje saznanja o malverzacijama. Iz Niona je stiglo obaveštenje da nema naznaka sumnjivih uplata na meč u Subotici. Time je pala u vodu druga teorija po kojoj je dosudio dva penala, jer se kladio da će se upravo to dogoditi. Kladionice pomenutu igru nemaju za susrete nacionalnih liga.

Simovićevo viđenje

Obradović je najpre dosudio sumnjiv penal iz koga je Spartak poveo i isključio Pavkova iz Radničkog. Predsednik Spartaka Dragan Simović (čovek iz vrhuške FSS), rekao je:
- Glupo je govoriti o nameri, jer Spartaku taj gol nije trebao. Imali smo igrača više, vodili, a odgovarao nam je i bod. Ni ja onaj penal ne bih sudio. Pitajte sudiju Obradovića zašto je to uradio.
Slede razgovori sa više svedoka (službena lica, pomoćnici, igrači) za koje tužilaštvo smatra da mogu da pomognu u rasvetljavanju slučaja. U interesu istrage, detalji iz ovog dela postupka neće biti objavljivani za javnost. Obradović se automatski našao u ogromnom problemu! Vrši se provera porekla imovine kako bi se ustanovilo da li je nešto stekao na nelegalan način. Trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u novosadskom naselju Klisa.

Ispostavilo se da Obradović radi za jedan kladioničarski lanac (poseduje i menjačnicu) što je dodatno podgrejalo sumnju. Saslušanje u novosadskom tužilaštvu je trajalo nekoliko sati. Sve je negirao, a pravdao se da je slučajno napravio grešku. Navodno je izjavio:

- Lopta je imala određenu visinu i onda je odjednom promenila pravac što me je navelo na pomisao da ju je igrač Radničkog zakačio rukom.

Gol u 93. minutu

U sezoni 1975/76 "crno-beli" su u poslednjem kolu jurili pobedu protiv Olimpije u Ljubljani i čekali kiks direktnog rivala Hajduka kako bi na osnovu gol-razlike postali prvaci. Splićani su na Karaburmi odigrali 1:1! U Ljubljani se do samog finiša igralo bez golova. Utakmicu je vodio Dušan Maksimović koji je sudio na Svetskom prvenstvu u Argentini. Istekao je 90. minut kada je odlučio da produži meč.
Prošao je jedan, pa drugi i treći minut, ali njegova pištaljka se nije oglašavala. Prema jednima, najbolji strelac šampionata Bjeković postigao je gol u 93. minutu, dok je hrvatska štampa tvrdila da je meč produžen između šest i devet minuta. U trenutku kad se lopta zakoprcala u mreži navijači Partizana uleteli su u teren, označivši tako kraj utakmice i početak velikog slavlja.

U ovoj fazi postupka ne može iznositi više detalja. Za pravosudne organe biće teško da dokažu da je postojala korupcija ukoliko neko od aktera ne progovori. Ovakav slučaj nije se dogodio u sudskoj praksi, ali ostaje da vidimo da li će praćenjem "tragova novca" možda biti pronađeni dokazi o korumpiranosti fudbalskog sudije.

Petrović novi predsednik

Održana je sednica Odbora za hitna pitanja FS Srbije, a jedna od odluka koju je ovo telo donelo ticala se Sudijske komisije. Novi predsednik je bivši jugoslovenski arbitar Zoran Petrović (66) koji je od 1981. godine sudio pod znakom FIFA. Delio je pravdu na dva Mondijala i u revanš utakmici finala UEFA Superkupa 1990. godine Milan-Sampdorija (2:0).
Petrović će dobiti odrešene ruke u formiranju novih lista arbitara.

Međusobne optužbe

Događaj iz Subotice pokrenuo je čitavu lavinu optužbi i oprečnih komentara. Odavno se zna da postoji netrpeljivost i klanovi među sudijama. U centru zbivanja našli su se Miroslav Radoman, Milan Karadžić i Raka Đurović. Radoman, bivši internacionalac iz Vrbasa, pre nekoliko godina postavljen je da "neutrališe korov" iz srpskog fudbala, ali u tome nije uspeo.

Svetske nepravde

U zatvor nisu išli mnogi Obradovićevi prethodnici. Tunišanin Ali Benaser nije zapazio Maradoninu "božju ruku", Dinst je 1966. pokazao na centar i finalu Mondijala posle šuta Harsta, Lampardova lopta 2010. bila je pola metra iza Nojerove linije, Pol je Šimunića isključio tek posle trećeg žutog kartona...

- Sada je jasno da sam bio u pravu kad sam naveo osmoricu sudija, među kojima je bio i Obradović, koji nisu dostojni superligaškog fudbala. Tada sam ih nazvao kamikaze. Pričamo o ljudima koji su vraćeni na listu ili ostavljeni na njoj na urgenciju Izvršnog odbora FSS ili regiona. Logičan nastavak priče je da oni vraćaju usluge onima koji su im omogućili da opstanu. Obradović čak i nije najlošiji u tom društvu - rekao je Radoman.

U opštem haosu još jedna "informacija" privukla je pažnju. Navodno, "slučaj Obradović" direktno je ugrozio Mažićevo učešće u finalu Lige šampiona! Predsednik Sudijske organizacije i član Sudijske komisije FSS Milan Karadžić opovrgao je te priče.

- Namere su nečasne, klasična zloupotreba Mažićeve pozicije. To što je Obradović uradio u Subotici nikako nije moglo da utiče na odluku UEFA koga će da odredi za finale Lige šampiona. Ni sad, ni pre mesec dana, ni pre šest meseci.

Karadžić je zadužen za delegiranje sudija, što znači da je odredio Obradovića da vodi duel Spartak-Radnički. Već tu je napravio grešku, ali postoji i sukob interesa. Zaposlen je u privatnoj firmi visokog funkcionera FSS Dragana Simovića, predsednika FS Vojvodine i prvog čoveka Spartaka?!

Dotakao se izjave člana Sudijske komisije Rake Đurovića (analizira suđenje) kao i nekadašnjeg predsednika Miroslava Radomana.

- Narušavaju integritet sudijske organizacije. Đurović je član Sudijske komisije, a ako je bio nezadovoljan zašto je nastavio da radi i da prima nadoknadu? Smeta mi da neko na ružan način pokušava da omalovaži rad institucije koja mu je poverila odgovoran posao i čiji je deo.

Sutra - Iza kulisa hapšenja Srđana Obradovića (3): Ne verujem u slučajnost


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online