Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
00:40
B. Mandić - Vesti A

Kakvi su Srbi vernici (3): U veri je spas

Interesovanje za duhovni život raste u celom svetu. Od kada postoji, čovek ima odnos prema Bogu, božanstvu, bogovima. Jer je čovek prirodno, religiozno biće. U našem narodu posle bogobornog ateizma pravoslavna vera je u procvatu, ne samo zbog bolesti, nevolja, stradanja, nego i zato što gladna i žedna čovečja duša jedino duhovnom hranom može da se nahrani.

Privatna arhiva
Zadužbina Ave Justina: Janja Todorović u knjižari Blagovesnik manastira Ćelije

Nevolje i bolesti jesu "lekarstva" božja i poziv na traganje za višim smislom postojanja od biološkog. Ko pronađe put ka Bogu zbog kratkotrajne prolazne zemaljske nesreće, on je zaista ispunio cilj svog života. A u bolestima se svi najbrže sete Boga i Crkve jer veruju da im oni mogu pomoći.

Ovo na početku razgovora za "Vesti" ističe Janja Todorović, pravoslavni publicista i misionar, napominjući da su isceljenja u crkvi realnost od njenog početka do danas:

- Gospod Isus Hristos je iscelio mnoge bolesnike, apostoli takođe, svetitelji isto tako. I danas poznajemo mnoge svete oce koji imaju čudesnu moć isceljenja, kao i one koji su verom isceljeni od duhovnih, duševnih i telesnih bolesti. Vera je dar Božji čoveku. Ko veruje, sve mu ide na dobro i živi pod okriljem blagodati i ljubavi Božije. Velika je razlika između blagoslovenog i prokletog života, a sami slobodno biramo put, a ne slepa sudbina.

Sve više pravoslavaca hrli u svetinje diljem Rusije.

- Moskva je treći Rim, a četvrtoga neće biti, kažu duhovnici. U tom smislu Rusija, kao najveća pravoslavna zemlja sveta, igra veliku ulogu danas u širenju pravoslavlja širom planete. Veliki duhovni centri, kao što su Trojice - Sergijeva lavra, Optina pustinja, Divejevo, u kojima je po nekoliko stotina, pa i hiljadu monaha i monahinja, molitvenici su za ceo svet, i poklonici iz celog sveta dolaze u ove svetinje. Susret sa duhovnim starcima-bogovidcima koji znaju Boga i gledaju ga "licem k licu" je živo svedočanstvo prisustva Božjeg među ljudima. To je nezaboravno iskustvo koje se ni sa čim doživljenim ne može meriti. Rusija me je naučila da živim "slobodu dece Božje" u ljubavi prema Bogu i čoveku. A matuška Sveta Ksenija Petrogradska, čiji sam Akatist prevela i učestvovala u filmu o njoj, ima posebno dragocenu ulogu posrednice mog spasenja. Molite joj se svi, sa verom da će pomoći, za blagosloven posao, brak, dom i - pomoći će.

Mediji su puni priča o čudesima na svetim mestima. Kolika je zloupotreba duhovnih pojava u propagandne svrhe?

- Crkva nije savršena, poznata je misao "savršenstvo hrišćanstva i nesavršenstvo hrišćana", zato ima onih koji zloupotrebljavaju veru i slabosti slabih za ličnu slavu, moć, bogatstvo. Mi treba da rasuđujemo kome poklanjamo poverenje, i svoju bogoliku dušu na duhovno rukovođenje. Ne verujte svakome duhu, kaže apostol ljubavi Jovan. Budimo trezvenoumni, mudri, budni i duhovno prosvećeni, svu nadu položimo na Boga i neće nas izneveriti, a ne na grešnog čoveka. A ko ruši hram tela čovečjeg srušiće njega Bog. Činimo dobra dela dok još možemo.

Izbor između demona i anđela

Šta je u čovekovoj moći?
- Čovek je biće koje ima moć i prednaznačenje da bude "bog po blagodati". A on bira da bude zverima i demonima sličan, a ne anđelima i svetima.

Sutra - Kakvi su Srbi vernici (4): Pobedio tuberkulozu molitvom

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online