Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
03:00
O. Đoković - Vesti A

Praznici kao lepše lice života (5): Plaćaju samo Prvi maj!

Poznata je narodna izreka "ko radi - ne boji se gladi", kao i Sarkozijeva (bivšeg predsednika Francuske): "Radi više da bi više zaradio", a taj rad u savremenoj demokratiji koja se, zbog nezajažljivosti bogataša, sve više pretača u nehumani kapitalizam, nastoji da, kao spontano i neprimetno, uskrati dane i vreme odmora.

pixabay.com
Pariz

Ipak, u Francuskoj postoje stvari koje su utemeljene Zakonom o radu, u šta su uključeni državni i verski praznici, kojih ukupno ima 11 (Nova godina, Ponedeljak nakon Uskrsa, Praznik rada, Dan pobede, Vaznesenje Hristovo, Ponedeljak nakon Duhova, Dan pada Bastilje odnosno Dan Republike, Velika Gospojina, Svi sveti, Dan primirja u Prvom svetskom ratu i Božić.

Inače, samo se Prvi maj vodi kao plaćeni odmor, odnosno daje pravo na novčanu nadoknadu, dok se tokom ostalih praznika plandovanje ne mora obavezno platiti (mada se u većini slučajeva to podrazumeva), osim ako nije drukčije predviđeno kolektivnim ugovorima koji se primenjuju u kompanijama. U Francuskoj, svi zaposleni imaju pet radnih nedelja plaćenog godišnjeg odmora i to ukoliko se radi kod istog poslodavca.

Zanimljivo je da zaposleni, ukoliko žele, deo svog godišnjeg odmora, a u dogovoru sa poslodavcem, mogu prepustiti kolegi koji ima bolesno dete ispod 20 godina, ali korisnik takvog odmora mora poslodavcu da dostavi lekarsko uverenje koje potvrđuje bolest deteta i potrebu boravka u kući. U Francuskoj, svaki radnik ima pravo da uživa u jednom slobodnom danu u sedmici u trajanju najmanje od 24 sata, pa se od radnika ne može zahtevati da radi više od šest dana nedeljno.

Međutim, trgovci su se izborili da svoje radnje i trgovačke centre otvaraju i nedeljom, ali ipak samo ukoliko se nalaze u turističkim područjima ili na područjima visoke gustoće naseljenosti, a što je utvrđeno administrativnom odlukom.

Ili, neke radnje, kao cvećare, garden centri ili prodavnice nameštaja mogu ostati otvoreni u nedelju tokom celog dana, dok je šoping centrima i, takoreći, međunarodnim turištičkim područjima dozvoljen rad nedeljom do ponoći, ali se taj posao radniku ne može narediti, dakle, strogo je dobrovoljan, s tim što se to radno vreme radnicima novčano nadoknađeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online